Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Napoli, Italia

Napoli este capitala regiunii Campania și este cel de-al treilea cel mai populat oraș din Italia. Fostul Neapolis, întemeiat de greci, este astăzi parte din Patrimoniul UNESCO și este un simbol al Italiei, datorită centrului istoric dominat de clădiri vechi și frumoase. Orașul este cel mai mare din sudul Italiei și are peste un milion de locuitori, având unul dintre cele mai mari centre urbane din țară.

Știați că?

  • Napoli a fost cel mai bombardat oraș din Italia, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
  • Centrul istoric al orașului Napoli acoperă cea mai mare suprafață din Europa, și anume 1700 de hectare.
  • Napoli este situat pe coasta de vest, între două zone vulcanice: Muntele Vezuviu și Câmpurile Flegrei.
  • Portul din Napoli este principala sursă de venituri a orașului, care are o economie bazată pe industria furnizării de servicii. Cu toate astea, șomajul este încă o problemă pentru locuitorii napoletani.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice “]

Cele mai importante obiective turistice din Napoli ar fi Palatul Regal (pe care îl vei găsi în cea mai importantă piață a orașului, Piazza del Plebiscito), alături de grădinile sale, o zonă superbă în stil renascentist, care datează încă din secolul 17. Grădinile sunt spațiul verde unde te poți refugia, privind plantele rare și sculpturile care înfrumusețează acest loc.

Fortăreața Castel Nuovo a fost construită la inițiativa regelui Carol I Ajou și a fost reședință regală timp de câteva secole; iar Palatul Reggia de Capodimonte a fost construit în anul 1738 și a avut încă de la început un dublu rol, cel de reședință regală și cel de muzeu. În cadrul muzeului puteți admira picturi italienești în stil baroc, dar și din perioada Renașterii.

Cele mai frumoase biserici din Napoli sunt Domul (o catedrală care a fost construită inițial în secolul 12, dar a fost restaurată de mai multe ori până să ajungă la forma actuală; aici se află moaștele Sf. Gennaro, patronul spiritual al orașului), Santa Chiara (construită în stil gotic-provencal), Biserica Gesu Nuovo (care impresionează printr-un decor opulent, colorat și strălucitor) sau Pio Monte della Misericordia.

Nu în ultimul rând, Napoli are o mulțime de muzee care merită vizitate. Muzeul Arheologic este foarte important deoarece expune diferite obiecte descoperite în antichitate (sculpturi, desene,  etc.), în Capodimonte vei vedea operele de artă create de Michelangelor sau Botticelli, iar în Palazzo delle Arti di Napoli au loc expoziții de artă contemporană.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

În Piața Plebiscito vei putea savura o cafea tare și delicioasă, la terasa cafenelei Gambrinus. Dacă vrei să asculți muzică jazz mergi în Bourbon Street, poți să bei un pahar de prosecco în timp ce răsfoiești o revistă veche în Intra Moenia sau să asculți muzică live alături de napoletani în localul denumit sugestiv Goodfellas.

Doar în Napoli vei putea mânca o pizza adevărată, de accea trebuie să încerci o Margherita originală în Pizzeria Brandi sau la Da Michele. Dacă nu, încearcă o porție de paste arrabiata (cu ardei iute), mozzarella sau produse de patiserie de la Pasticceria Scaturchio. Fructele de mare au un gust excelent la Lombardi a Santa Chiara, iar desertul poți să îl păstrezi pentru Antica Cantina di Sica.

Și în materie de parcuri orașul Napoli stă foarte bine. În parcul Villa Comunale, fosta grădină regală, găsești acvariul Anton Dohrn; parcul Virgiliano este oaza de relaxare și frumusețe situată pe dealul Posilipo și oferă o panoramă superbă spre golful Napoli; iar Grădina Botanică îți pemite să admiri peste 9.000 de specii de plante.

Latura culturală este bine dezvoltată în acest oraș, deci vei putea urmări o piesă de teatru la Teatro di San Carlo, la Galeria Toledo sau la Teatro Nuovo. Poți vedea filme dublate în limba italiană la Cinema Modernissimo sau la Cinema Plaza, poți asista la un concert în interiorul Teatro Palapartenope sau să asculți muzică clasică în Centro di Musica Antica Pieta de Turchini.

Din Napoli te poți întoarce cu bagajul plin de cumpărături, pentru că ai de unde alege. Un lichior de lămâie de la Limone, obiecte de ceramică de la Scarabattola, haine create de designeri italieni de la Elia’s Vintage sau trabucuri cubaneze din Tabaccheria Sisimbro, toate te așteaptă să le achiziționezi. Hipsterii vor fi fericiți când vor descoperi magazinul OK-KO Research, femeile cochete vor alege Culti Spacafe, iar cei pasionați de obiecte unice, produse în ediție limitată, vor intra în magazinul La Duchessa sau în Contemporastudio.

 [/tab]

[tab title=”Cazare “]

Hotelurile cu cele mai prietenoase prețuri, dar care totuși oferă condiții bune de cazare, ar fi: Hotel Luna Rossa*** (situat în centru, aer condiționat și internet gratuit, cu prețuri de la 62 de euro pe noapte), Napolit’amo Hotel Principe*** (de asemenea, în zona centrală, camere cu balcon, wireless și parcare, prețuri de la 52 de euro pe noapte), Hotel Nuovo Rebecchino*** (camere mari, la câteva minute de Piața Giuseppe Garibaldi, prețuri de la 47 de euro pe noapte) și Napolit’amo Hotel Medina*** (recent renovat, prețuri de la 58 de euro pe noapte).

Prețuri mai mici găsești la pensiunea La Locanda dell’Arte sau la Victoria House, unde pentru o cameră mobilată modern și facilități precum aer condiționat, TV, parcare gratuită pentru biciclete și altele, vei da în jur de 19 euro pe noapte, și la hostelul La Controra, cel mai cunoscut din oraș, unde vei plăti minimum 16 euro pe noapte.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Ca să ajungi la Napoli poți merge cu avionul (un bilet dus ajunge 160 de euro de la București, pentru un drum de minimum 9 ore, cu compania aeriană Alitalia; de la Cluj-Napoca vei da 438 de euro cu Tarom, pentru un drum de 19 ore cu două escale), cu trenul (nu este drum direct, poți merge cu avionul de la București sau de la Cluj la Roma, iar apoi să iei un tren spre Napoli – acesta te-ar costa vreo 24 de euro cu Intercity), cu autocarul (90 de euro costă drumul dus, pentru o călătorie de 1 zi și aproape 10 ore) sau cu mașina personală (distanța dintre București și Napoli este de peste 2000 de km și o poți parcurge în vreo 21 de ore).

Prin Napoli te poți deplasa cu mașina personală, dar trebuie să fii foarte atent în trafic, întrucât napoletanii încalcă destul de des regulile de circulație – în special semafoarele, care sunt deseori ignorate -, cu mijloacele de transport în comun (cu tramvaiul, autobuzul sau metroul; un bilet pentru o zi, valabil pe toate liniile, costă 3 euro) sau cu bacul, care leagă Napoli de împrejurimi (insula Capri, Positano, Amalfi, Salerno, etc.).

 [/tab]

[/tabgroup]

Orașul Napoli a păstrat structura antică sub care a fost construit și deține monumente istorice de mare valoare pentru statul italian. Este orașul unde s-a născut pizza margherita, beneficiază de o climă mediteraneană, deci vremea frumoasă și mâncarea bună sunt garantate. Aici ai șansa să experimentezi la dolce vita pe care o duc italienii, să vizitezi castele vechi și biserici deosebite, să bei vin și să te bucuri de viață, așa cum ar trebui să o facem cu toții. Napoli este cu siguranță un oraș demn de vizitat, nu crezi? Tu ce părere ai? Așteptăm păreri și recomandări!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *