Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă statul Vatican, Italia

Vaticanul, orașul-stat care îndeplinește rolul de capitală al creștinătății catolice, este un monument istoric și religios în sine. Este cel mai mic stat independent din lume, iar aici locuiește Papa și alți 800 de cetățeni. Vaticanul este foarte cunoscut și vizitat datorită Bisericii San Pietro, a Capelei Sixtine și a celorlalte muzee care expun opere de artă de o valoare inestimabilă, adevărate comori ale vieții religioase.

Situat în nord-vestul Romei, cu o suprafață de 0,44 km pătrați, Vaticanul este suprinzător deoarece limba oficială a statului este limba latină, ieșită din uz în restul țărilor, este populat în întregime de clerul bisericesc, așadar este un lăcaș sfânt pentru cei care îl vizitează, o lume neobișnuită, care funcționează după alte cutume și care stârnește curiozitatea oamenilor de pe tot mapamondul.

Știați că?

  • La înmormântarea Papei Ion Paul al II-lea din 2005 au venit peste trei milioane de turiști.
  • În biserica San Pietro pot intra până la 60.000 de oameni.
  • Deși are un număr mic de rezidenți, Vaticanul are cea mai mare rată de infracționalitate pe cap de locuitor din lume.
  • Pasajul Borgo face legătura între Vatican și Castelul Sant Angelo și a fost construit ca o cale de evadare pentru papi, în caz de asediu.

[tabgroup]

[tab title=”Obiective turistice”]

Desigur că principala atracție turistică din Vatican este Capela Sixtină, construită între anii 1472 și 1483, faimoasă în Europa pentru ceremoniile de alegere a noului papă și pentru picturile extraodinare ale lui Michelangelo (mai ales datorită controversei născute în jurul picturii murale ”Judecata de apoi”, unde artistul a expus scene suprinzătoare din istoria credinței, iar personajele erau complet nud, șocând întreaga lume). În interiorul Capelei poți admira și restul scenelor din Biblie, create de artiști precum Pietro Perugino sau Sandro Botticelli, cum ar fi Călătoria lui Moise prin Egipt, Botezul lui Iisus sau Izgonirea din Rai.

Piața San Pietro este una dintre cele mai cunoscute și vizitate piețe din lume, și este marcată de două colonade. Obeliscul egiptean din centrul pieței a fost adus de la Roma de către Caligula și pentru păgânii romani simboliza o cale de comunicare cu divinitatea; de asemenea, aici a fost situat Circul lui Nero, recunoscut pentru persecuțiile asupra creștinilor și pentru executarea Sf. Apostol Petru.

Biserica San Pietro este, de asemenea, un obiectiv interesant de vizitat, o clădire imensă, cea mai faimoasă biserică creștină din lume, care a apărut în anul 326 pe vremea Împăratului Constantin, dar a fost reconstruită sub forma pe care o are acum între secolele 16 și 18. De la balconul acestui monument creștin rostește Papa cuvintele ”Urbi et Orbi”, iar de pe acoperiș se poate vedea priveliștea minunată pe care o oferă Vaticanul, dar și detaliile capelei construite de același Michelangelo.

Palatul de la Vatican, alături de grădinile sale impresionante, marchează un complex uriaș, care are rolul de reședință papală, iar Muzeele din Vatican sunt gazdele celor mai frumoase colecții de artă din lume. Printre ele se numără Galeria de Pictură, Muzeul Egiptean, Muzeul Chiaramonti, Muzeul Artei Seculare și celebrele Camere ale lui Raphael.

[/tab]

[tab title=”Timp liber”]

În Vatican majoritatea timpului liber îți va fi acaparat de vizitarea obiectivelor turistice, majoritatea unice în lume, dar asta nu înseamnă că nu vei avea timp să bei un espresso cu lapte în Castroni sau să mănânci sushi și fructe de mare în Hoi Restaurant sau la Old Bridge.

Pentru o ofertă mai variată, trebuie să mergi în apropiere, în cartierul Prati, unde vei găsi numeroase restaurante, cum ar fi Siciliainbocca, Insalata Ricca sau Franchi.

De asemenea, același Prati te va satisface dacă vrei să ieși noaptea în oraș, să asculți jazz live și să te întinzi la un pahar de vorbă. Localuri precum The Place sau Alexanderplatz sunt alegerile localnicilor.

Grădinile din Vatican acoperă aproape jumătate din suprafața orașului, deci nu vei simți lipsa unui spațiu verde. Aceste frumoase grădini au în componența lor și sculpturi și fântâni, dar și câteva clădiri. Ele datează încă din perioada medievală.

Majoritatea evenimentelor care au loc în Vatican au legătură cu sărbătorile catolice, cum ar fi Paștele sau Crăciunul, dar au loc și festivaluri precum Festival Corale Internazionale di Roma, în prima săptămână a lunii iulie, în fiecare an, și Festival Internazionale di Musica e Arte Sacra, în cadrul căruia au loc o serie de concerte, susținute împreună cu Orchestra Filarmonică din Viena.

Din Vatican poți cumpăra vederi, timbre, broșuri și publicații scrise, iar dacă ai nevoie de alte lucruri, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte sau orice altceva, cartierul Prati din Roma este foarte aproape și poți să faci cumpărăturile acolo. Pe Via Cola di Rienzo găsești branduri cunoscute de îmbrăcăminte, pe Via Andrea Doria sunt suficiente supermarketuri pentru nevoile tale, iar pe Giuseppe Ferrari poți găsi obiecte de decor interior și câteva cafenele cochete.

[/tab]

[tab title=”Cazare”]

Cazare la prețuri accesibile vei găsi la Hotel Colors**, situat în cartierul Prati, la numai 5 minute de Vatican, unde vei primi o cameră colorată și mobilată modern pentru 48 de euro pe noapte; Hotel Florida**, aproape de Biserica San Pietro, la 16 euro pe noapte; Vatican Garden Inn**, în Prati, care oferă condiții foarte bune la numai 48 de euro pe noapte; sau pensiunea Marta, cu o ofertă de 54 de euro pe noapte. Alte variante acceptabile la preț ar fi Albatros Vittoria Vaticano, situat aproape de Muzeele din Vatican, cu prețuri începând de la 39 de euro pe noapte, și pensiunea Residenza I Rioni, cu 56 de euro pe noapte.

[/tab]

[tab title=”Transport”]

Ca să ajungi de la București la Vatican, va trebui să iei un avion spre Roma (cu 58 de euro la compania Blue Air sau cu 71 de euro cu Wizz Air, un drum de 2 ore până pe aeroportul Fuimicino) și apoi să iei un autobuz până la Vatican (un bilet cu o călătorie costă 1,50 euro). Dacă nu, să știi că nu există tren direct nici spre Vatican, nici spre Roma, dar poți lua autocarul până la Roma pentru 80 de euro (distanță de o zi și aproape 7 ore). De asemenea, poți merge cu mașina personală (sunt 1883 km din București, adică 19 ore de mers, și 1626 km din Cluj-Napoca, adică aproape 17 ore de mers).

Prin Vatican vei merge doar pe jos, întrucât turiștilor nu le este permis să circule cu mașina fără o permisiune specială (pe care o primești de obicei doar dacă ești venit în interes de afaceri).

[/tab]

[/tabgroup]

Vaticanul este un stat aparte, neobișnuit, care a reprezentat dintotdeauna o atracție turistică atât pentru creștinii catolici, care veneau aici în scop de pelerinaj, cât și pentru simplii curioși, călători fascinați de poveștile relatate în ghidurile de turism. Când spui Vatican, te gândești imediat la sistemul papal, la frumoasa piață San Pietro și la picturile murale ale lui Michelangelo, care înfrumusețează Capela Sixtină. Pentru o experiență culturală și istorică de neuitat, Vaticanul este destinația ideală!

Voi ce credeți, cum vi se pare acest oraș-stat? Ce recomandări le-ați face turiștilor? Așteptăm comentariile voastre!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *