Search
Generic filters
Exact matches only

Amiens – orasul lui Jules Verne

Orasul in care s-a nascut Jules Verne, Amiens, este situat in Nordul Frantei in regiunea Somme – Picardie si se remarca, alaturi de istoria acestui scriitor, si prin cea mai mare catedrala Notre Dame din Franta, fiind in patrimoniu UNESCO. Acesta din urma reprezinta un monument de arhitectura gotica, care taie rasuflarea oricarui turist venit sa vizite aceasta parte a Frantei. De la restaurarea sa, aceasta catedrala s-a impus ca referinta principala in descoperirea policromiei in frescele gotice. Am avut o revelatie atunci cand am admirat spectacolul de lumini Amiens, la catedrala in culori care a scos la iveala o alta fateta a catedralei, stilul gotic sub influenta luminii, este minunat!

Situat la 1h30 de Paris sau de Lille, la 2h de Bruxelle si la 4h de Londra, Amiens iese la iveala prin multiple facete si seduce prin catedrala Notre-Dame, gradini intre lacuri, casa in care s-a nascut Jules Verne, transformata in muzeu, cartierul Saint-Leu situat pe malul apei etc.

La cativa pasi de efervescenta centrului orasului, Amiens adaposteste paradisuri de verdeata in miniatura: gradinile artistului, gradinile publice, parc zoologic si rezervatie naturala.

Am fost profund impresionata de “hortillonnages”, cuvant al carui traducere nu o cunosc in limba romana, reprezentand un mosaic de gradini si apa intinse pe mai mult de 300 de hectare, acestea constitue un loc exceptional scos la iveala pentru vizitatori prin vizite cu barca.

La malul fluviului Somme, la baza catedralei Notre Dame, cartierul Saint-Leu invita la plimbare. Stradutele si canale fluviale, pe care gasesti artizani, vanzatori ambulanti de carti vechi, numiti “les bouguinistes” ( asa cum exista si in Paris) si anticari, tot acest spectacol confera o atmosfera originala acestui oras. In centru, exista artera pietonala comerciala care se intinde de la cladirea Primarie numita “l’hôtel de ville” pana la Tour Perret.

Moderna si animata, capitala regiunii Picardie ofera cazare pentru toate buzunarele atat pe perioada manifestariilor culturale, cat si cotidian. Marcat de sintagme ale celui de-al Doilea razboi Mondial, cand a fost partial distrus, acest oras s-a sprijinit pe propriul trecut pentru a se recontrui si a continua, astfel ca azi viata moderna coabiteaza cu marturiile trecutului glorios, conservat foarte bine.

Mai mult, daca ne intoarcem in istorie, pe vremea romanilor, cetatea era ocupata de un popor gal, si a atras interesul strategic al romanilor, transformand-o intr-una din cetatile cele mai importante din regiune denumita Samarobriva – ceea ce semnifica in latina “Podul(briva) deasupra Somme (Samara)” – devenind astfel nod rutier si economic, precum si centru al intelectualitatii. Vestigiile romane sunt prezente prin :

  • un forum vast (de la actuala Primarie la actualul Tribunal ( palais de justice )
  • terme romane (actuala rue de Beauvais, in fata bisericii St-Germain)
  • amfiteatru de 15.000 de locuri (pe fosta asezare a cladirii Primariei)

In secolul al IV-lea i.H, amfiteatrul a fost transformat in fortareata < le Castillon >. Incinta acesteia se intinde pe aproximativ 20 hectare, ceea ce a facut ca Amiens sa fie cea mai mare fortareata din nordul Galiei.

Celebrul autor Jules Verne a marcat cu amprenta sa orasul, instalandu-se in acesta in 1871 si unde a scris lucrarile esentiale in cariera sa si a fost activ in viata municipalitatii. Admiratorii romanelor sale pot sa viziteze si mormantul sau in cimitirul La Madeleine din cartierul Saint Maurice.

Pentru cazare, pentru cei care vorbesc franceza, gasiti aici , iar pentru cei care vorbesc engleza, ceea ce nu va ajuta in Franta in mod special, gasiti aici.

Sugestia mea este sa vizitati acest oras in cadrul unor evenimente culturale organizate, deoarece orasul va fi spectaculos, sa va cazati in hostel-uri si sa profitati de fiecare moment de sedere ! Nu sugerez o excursie in Franta exclusiv pentru acest oras, ci legat de alte atractii turistice, mai ales de Paris, deoarece este aproape.

Alte surse: www.amiens-tourisme.com ; www.amiens.fr – Oficiul de turism

Foto via Patrick Demory

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *