Search
Generic filters
Exact matches only

Barcelona – capitala Catalaniei

Barcelona – capitala Catalaniei – mix de cultura, sport si loisir

Barcelona a devenit o adevarata Mecca pentru arhitecti de renume din intreaga lume, deoarece aceasta varianta catalana plina de imaginatie a curentului Art Nouveau este ilustrata de arhitectul Antoni Gaudi, al carui stil unic poate fi savurat in intreaga Barcelona. Cele mai importante contributii ale arhitectului Gaudi sunt catedrala Sagrada Familia, Casa Mila si Casa Batllo. Casa Mila, construita in 1910 se remarca prin fatada sa de piatra si prin faptul ca niciun perete interior nu este drept.

Sagrada Familia, o constructie neterminata inca si la care se va mai lucra pentru o lunga perioada de acum incolo, este deja un simbol al Barcelonei si unul dintre obiectivele turistice dintre cele mai reprezentative din intreaga lume pentru un oras. Desi este departe de a fi finalizata, Sagrada Familia merita cu siguranta sa fie vizitata. Ca turist, se poate vizita cripta unde Gaudi este inmormantat, muzeul dedicat vietii acestui mare arhitect si istoriei bisericii si turnurile. Constructia cladirii este preconizata sa dureze cel putin pana in 2041. Templul Ispasirii Sfintei Familii sau pe scurt Sagrada Familia a fost idea unui negustor de carti, Josep Maria Bocabella, un om de litere foarte devotat care in 1866 a fondat Asociatia Spirituala a Adeptilor Sfantului Iosef. Obiectivul acestei asociatii a fost sa obtina, prin patronajul Sfantului Iosef, triumful Bisericii Catolice intr-o vreme in care fenomenul de-crestinizarii era puternic impulsionat de Revolutia Industriala si de toate efectele sociale care au fost generate de aceasta.

Casa Batllo este o cladire restaurata de Antoni Gaudi ce a fost contruita in 1877 si remodelata intre anii 1905 si 1907. Cladirea este cunoscuta sub numele de “Casa dels ossos” (“Casa Oaselor”) si are intr-adevar un aer visceral si organic. Casa Batllo arata de-a dreptul remarcabil ca orice alta cladire proiectata de Gaudi si se incadreaza perfect stilului Modernist sau Art Nouveau. Cladirea arata ca cel care a conceput-o a incercat sa evite liniile drepte cu desarvasire, iar majoritatea fatadei este decorata cu un mozaic facut din bucatele de ceramica variat colorate.

Casa Mila a fost imediat numita “La Pedrera” – cariera de piatra, datorita fatadei sale exterioare ce aduce cu o stanca, existand mai multe terorii referitoare la sursa de inspiratie a lui Gaudi cand a proiectat. Casa a fost contruita intre 1906 si 1910 pentru familia Mila si reprezinta una dintre cele mai pline de imaginatie cladiri din istoria arhitecturii, fiind de fapt mai mult o sculptura decat o cladire in sine.

Aceast oras cu o arhitectura magnifica are ceva aparte, care-ti taie rasuflarea, ofera diversitate la mancare – tapas-uri magnifice (mici gustari diverdificate), fructe de mare, pana la turism, oferind turistilor un acvariu spectaculos, o infrastructura de invidiat, precum si numeroase atractii pentru iubitorii fotbalului, datorita echipei FC Barcelona. Camp Nou este dupa cum se stie foarte bine stadionul echipei FC Barcelona. Aici si-au disputat meciurile de acasa de la construirea sa in 1957. Camp Nou are o capacitate de 98.772 de locuri fiind stadionul cel mai mare din Europa si al 11-lea ca marime din lume. Muzeul clubului FC Barcelona este vizitat in fiecare an de peste un milion de turisti. A fost infiintat in anul 1984 si de atunci s-a tot marit ajungand cel mai important muzeu al unui club de fotbal, fiind un punct de referinta pentru alte muzee de acest gen.

Aquarium din Barcelona este al doilea obiectiv turistic ca numar anual de vizitatori. Se afla in zona moll d’Espanya del Port Vell, pe malul Marii Mediterane. La Aquarium sunt 35 de bazine care adapostesc peste 11.000 de animale marine si 450 de specii diferite reprezentative pentru Mediterana. Este considerat unul dintre cele mai importante expozitii de animale marine din Europa din cauza colectiei impresionante. Intr-o ora sau doua vizitatorii sunt invitati sa admire animale maritime din emisfera sudica, din Marea Mediterana sau din coloniile de atoli de la Tropice.

Astfel, chiar daca am lua pe rand aceste obiective, nu ne-ar ajunge spatiu si timpul pentru a vorbi despre tot, insa un lucru este cert – Barcelona ofera un turism pentru toate gusturile: muzee – cel mai cunoscut fiind cel al lui Pablo Picasso – Muzeul este gazduit de cinci palate medievale unite intre ele din Barri Gotic (cartierul gotic al Barcelonei), bulevarde care te fac sa simti la “propriu” pulsul orasului precum “La Rambla” – cu terase care in timpul iernii, poti sa ai parte de 25 de grade Celsius si sa mananci afara. La Rambla se intinde de la Placa de Catalunya pana la statuia lui Columb si este animata de activitati comerciale si de tot felul de artisti. Este fara indoiala locul in care predomina diversitatea, turisti si localnici, intr-o diversitate extravaganta si plina de culoare.

Foto via Bernd Zeisberg

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *