Search
Generic filters
Exact matches only

Ce excursie de o zi poţi să faci în judeţul Cluj?

Anul trecut am vrut ca într-o sâmbătă să facem o excursie prin judeţul Cluj, prin care să putem vizita câteva lacuri de acumulare cunoscute. Chiar dacă acuma vremea nu este cea mai călduroasă, într-o zi mai puţin rece o ieşire la aer curat aduce numai beneficii. Am ales să facem traseul lacurilor de acumulare, parcurgând în total o distanţă de 130 km. Traseul a cuprins plecarea din Cluj Napoca spre Lacul Gilău, Someşul Rece, Someşul Cald, Lacul Tarniţa, Mărişel, Beliş, Huedin şi întoarcere spre Cluj. Am pornit de dimineaţă, deoarece am vrut să avem şi timp de respiro şi de relaxare. Ne-am pus în bagaje câte ceva de mâncare şi o sticlă de apă şi am pornit să admirăm lacurile şi peisajele înconjurătoare.

Prima oprire am făcut-o la Lacul Gilău. Priveliştea cea mai bună este de pe podul care intră la pensiunea din zonă. După câteva minute de admirat, pentru că lacul şi natura se completează perfect am plecat mai departe spre Someşul Rece, de unde se poate vedea Lacul Gilău sub un alt unghi. Din Someşul Rece am luat-o spre barajul Someşul Cald. După baraj, cam la 50 de m, se află un platou pe care se poate urca, de unde ai o privelişte amplă asupra lacului. Drumul care merge spre Someşul Cald îţi oferă posibilitatea de a coborî la malul lacului, prin cărări deja formate printre copaci. Drumul spre Lacul Tarniţa este presărat cu numeroase curbe şi serpentine. Lacul are o lungime de 8 km şi o suprafaţă de circa 215 ha, iar drumul continuă rebel pe malul lacului.

Pe partea dreaptă, după ce am parcurs majoritatea drumului, se formează o mică uliţă pietruită, pe care se ajunge la zona Coada Lacului, unde lacul se îngustează şi continuă ca un râu. Este un loc excelent pentru o oprire, iar vara este perfect pentru o baie. Pe drumul spre Mărişel poţi opri în numeroase locuri pentru mici drumeţii, dar noi am hotărât să continuăm trasel spre carajul Beliş – Fântânele. Pe marginea lacului poţi face o oprire, să mănânci şi să te bucuri de aerul curat. Dacă vreţi să vă relaxaţi în mijlocul lacului, se pot închiria bărcuţe. Pornind de la Beliş, ajungi în localitatea Huedin, iar mai apoi înapoi la –Cluj, după un drum de circa o oră.

Deoarece nu dispunem de maşină personală, am optat să închiriem o maşină de la o firma de rent a car din Cluj Napoca, care oferă numeroase modele de autoturisme, cu preturi începând de la 10 euro/ zi, daca inchiriezi masina pentru mai multe zile. Chiar dacă pare scump să închiriezi o maşină, aceasta îţi este de mare folos, mai ales în momentele în care vrei să pleci din localitate, precum am făcut şi noi, sau dacă ai nevoie de un mijloc de transport rapid şi sigur. Traseul o să îl repetăm şi anul acesta, iar până la urmă nu e poate vorba numai de lacuri, ci de întreg traseul, care îţi oferă clipele acelea de linişte de care ai nevoie şi, probabil cel mai important, aer curat.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *