Pentru cei care vor sa calatoreasca prin Transilvania si ajung in judetul Mures, le recomand sa nu rateze Cetatea Medievala de la Sighisoara. Aceasta este una dintre cele mai frumoase cetati din Romania, fiind una dintre putinele cetati medievale locuite din Europa.
Cetatea se afla in centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara din judetul Mures si a fost construita in secolul XII de colonistii sasi sub denumirea latina Castrum Sex.
Cetatea este inconjurata de un zid de 930 m a carui inaltime initiala era de ca. 4m. Ulterior, inaltimea zidului a fost marita in unele locuri pana la 14 m. Zidul a fost construit intre secolele al XIV-al si al XVII-lea ca protectie impotriva atacurilor turcesti. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se pastreaza pana in ziua de azi.
Turnurile functionau ca sedii ale diferitelor bresle mestesugaresti:
- Turnul cu Ceas
- Turnul franghierilor
- Turnul macelarilor
- Turnul cojocarilor
- Turnul tesatorilor
- Turnul croitorilor
- Turnul giuvaergiilor/aurarilor
- Turnul cositorarilor
- Turnul tabacarilor
- Turnul fierarilor
- Turnul dogarilor
- Turnul lacatusilor
- Turnul cizmarilor
Azi, Cetatea din Sighisoara este pastrata in mod aproape neschimbat fata de cum arata aceasta in trecut. In fiecare an, aici au loc evenimente culturale si de arta, dintre acestea cel mai recunoscut sunt Festivalul de Arta Medievala, care are loc in ultimul sfarsit de saptamana al luni iulie. In cadrul festivalului au loc scene de teatru, evenimente culturale, prezentari ale istoriei cetatii si a Sighisoarei, concerte de muzica si alte activitati cu specific medieval, ce transforma acest eveniment intr-unul cu adevarat spectaculos.
Mai jos gasiti cateva poze cu Cetatea Medievala din Sighisoara, realizate in perioada Festivalul de Arta Medievala din acest an (2012):
Foto via Vterezia