Search
Generic filters
Exact matches only

Colibita – intre relaxare si legenda

Pentru cei care nu stiu, Colibita este un sat din judetul Bistita-Nasaud, facand parte din comuna Bistrita Bargaului. Din punct de vedere al localizarii geografice, este situat intre Muntii Bargau si Muntii Calimani, in Valea Bistritei unde exista lacul de acumulare de la Barajul cu acelasi nume, Colibita, ulterior dezvoltandu-se in aceasta zona o statiune turistica pitoreasca si frecventata de turistii care sunt familari cu frumusetea naturala a zonei.

Pentru a ajunge aici, din Bistrita se merge inspre Pasul Tihuta – Vatra Dornei. Multi sunt confuzi de insiruirea care parca nu se mai termina de sate si comune asemanatoare: Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului, Muresenii Bargaului. Daca ati reusit sa va dumeriti e bine, pentru ca mie mi-a luat ceva vreme, desi am traversat destul de des aceste meleaguri inca de mic copil.

Dupa ce ati intrat in localitatea Prundu Bargaului, pe partea dreapta veti vedea un drum insotit de o placuta care va va ghida inspre Colibita, dar nu inainte de a traversa Bistrita Bargaului. Iar daca simtiti ca va invartiti intr-un cerc vicios al Bargaului, nu va impacientati, este un sentiment des intalnit la trecerea prin aceste comune.

Dupa ce ati parcurs cativa kilometri, vreo 6-7 la numar, veti vedea lacul si veti stii ca ati ajuns unde trebuie!

Ce puteti face aici? Puteti practica o diversitate de activitati, incepand de la simpla excursie la izvorul Borcut, un izvor de apa minerala sau la Taul Zanelor, pana la un traseu montan pe Varful Bistricioru, alpinism pentru cei care se incumeta, camping, ciclism pe varfurile muntilor din zona, inclusiv rafting pentru incepatori si avansati pe raul Bistrita, din cate am inteles (nu am practicat inca), plimbari cu barca sau cu hidrobicicleta si bineinteles, nu poate sa lipseasca pescuitul.

Schimband putin registrul si migrand spre latura sentimentala, trebuie sa marturisesc ca acest loc are o frumusete linistitoare si domoala, avand capacitatea de a transfera acea liniste si frumusete naturala catre citadinii care se incumeta sa caute pe harta Romaniei acest mic satuc, dar cu un potential atat de mare. Imi pare rau ca aceasta zona nu este mai mult fructificata din punct de vedere turistic, pentru a fi promovata si cunoscuta de tot mai multi iubitori ai pitorescului nealterat, dar daca e sa fiu sincera, prefer ca acest loc sa isi pastreze calmul in detrimentul notorietatii turistice si al tumultului aferent zonelor turistice mega-aglomerate. In ultimii ani aceasta zona s-a dezvoltat prin ridicarea de cabane, majoritatea dintre ele nu fac parte dintr-un circuit agroturistic. Preturile sunt rezonabile pentru locurile de cazare in Colibita.

Lacul, fiind de acumulare, are un rol hidroenergetic, fiind creat prin inundarea vechii localitati Colibita, pe fundul lacului vazandu-se urme ale locuintelor, copacilor si inclusiv a bisericii din sat, toate vechi de zeci de ani. Ca si consecinta a acestei inundatii, a prins viata printre localnici o legenda, conform careia lacul este blestemat si aici salasluiesc pesti gigantici. Privind partea buna a lucrurilor, cine reuseste sa prinda un astfel de peste gigantic, si-a asigurat materia prima pentru cateva gratare!

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *