Altenmarkt im Pongau se mandreste cu cea mai veche parohie din valea Ennstal, cu un trecut lung si dificil, dar in aceeasi masura captivant. Romanii au pus Altenmarkt in cartile de istorie, atunci cand a fost infiintat ca statie postala. Se crede ca numele sau vine de la vechea denumire a raului Enns, cunoscut in vremea romanilor ca Anisus. A fost mentionat documentar in 1074, cand a fost cadorisit manastirii Admont de arhiepiscopul Gebhard.
Secolele urmatoare au fost pline de suisuri si coborasuri pentru Altenmarkt. In 1289 a fost mentionat ca “antiquum forum Radstat”, in 1395 apare ca si “Altenrastat”, iar in jurul anului 1500 localitatea este mentionata ca si Altenmarkht. In timpul revoltelor taranesti din 1525-1526m localitatea a fost aproape distrusa. Miscarea protestanta forteaza emigrarea in masa a credinciosilor crestini in 1731-1732, multe ferme fiind abandonate, fiind ocupate ulterior, dar extrem de incet.
Constructia liniei de cale ferata a Imparatesei Elisabeta din 1875 a insemna un punct de cotitura in istoria Altenmarkt, insa o data cu cele doua razboaie mondiale, prosperitatea localitatii a fost din nou afectata substantial. Primii turisti au inceput sa soseasca in regiune in 1930, insa adevaratul turism incepe in jurul anului 1950, urmat de o puternica dezvoltare economica de la sfarsitul anilor 1960, pe baza terenurilor agricole si a comertului. Infiintarea fabricii de schiuri Atomic de la inceputul anilor 1970 si cele cateva investitii curajoase in infrastructura turistica din acea perioada a insemna pentru Altenmarkt inceputul unei noi ere, aducand orasul in topul celor mai cunoscut orase din statul Salzburg.
Biserica gotica din oras, construita in anul 1390 si atribuita cu hramul Sfintei Maria in 1418, a jucat un rol important in istoria Altenmarkt im Pongau, devenind centrul religios al vaii raului Enns. La sfarsitul perioadei medievale localitatea era cunoscuta ca o destinatie pentru pelerini. Traditia spune ca statuia sfintei cu fiul Iisus a aparut sub forma unui molid dublu in partea de vest a suburbiilor orasului. Astazi, puteti fi martorul memorialului dedicat acestui eveniment, situat in altarul stang al bisericii, purtand numele de “doamna noastra draga din molid”.
Ca parte a ariei de schi Amade de langa Salzburg, Altenmarkt beneficiaza de statutul unui resort turistic apreciat in perioada iernii de amatorii de gen. Regiunea dispune de nu mai putin de 28 de zone dedicate schiului, a doua cea mai mare a Europei. Numele sau vine, dupa cum probabil va imaginati de la numele compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, nascut la cativa kilometri distanta, in orasul Salzburg. Amade dispune de 860 de kilometri de partie, deservite de 278 schi lifturi, cel mai inalt fiind situat la 2.700 de metri, langa ghetarul Dachstein.