Munții Carpați unul din simbolurile României au fascinat oamenii încă de de pe vremea dacilor, dovadă fiind cetățile construite aici de către aceștia. Chiar și din timpul perioadei preistorice, acest lanț muntos a fost populat, iar rămășițele arheologice atestă acest lucru. Lungimea arcului carpatic este aproximativ 1500 de kilometri, iar lățimea maximă este de 130 kilometri.
Cel mai înalt vârf din Carpați este vârful Gerlachovský (2655 m), din Munții Tatra, Slovacia, prin comparație, cel mai înalt vârf carpatic din România fiind vârful Moldoveanu cu o altitudine de 2.544 metri.
Iată câteva curiozități și superlative despre Munții Carpați:
- Este cel de-al doilea lanț muntos ca și lungime din Europa după Munții Scandinaviei care au o lungime de 1700 kilometri.
- În interiorul arcului carpatic găsim cea mai mare parte a numărului de urși bruni, lupi și lincși din Europa. În România, se află cea mai mare populație de urși bruni din Europa.
- Nu mai puțin de 12.000 de peșteri și avene au fost descoperite în România, iar specialiștii spun că încă nu au fost descoperite toate.
- Sfinxul din Munții Bucegi are aceeași dimensiune precum mult mai faimosul Sfinx din Egipt și de aceea unii oameni consideră că Sfinxul românesc nu a fost creat de natură ci de oameni pentru a întruchipa o zeitate. În munții României sunt mai mutle astfel de formațiuni care poartă numele de Sfinx.
- România are cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa, acesta fiind în componența Carpaților Orientali.
- Lacul Sfânta Ana, un loc de o frumusețe greu de descris, este singurul lac vulcanic din România.
- În munții Bucegi se întâmplă multe fenomene paranormale. Sunt locuri cu o influență energetică aparte, precum Sfinxul, sau o arie de un kilometru în care oboseala organismului dispare brusc. Locul se găsește pe Valea Ialomiței și poartă numele de „Șapte Izvoare”.
- Într-o zonă de lângă orașul Mihăilești, la Nucet, s-au descoperit scheletele a 80 de uriași care măsurau undeva la 5 metri.
- Munții din România au în componența lor toate tipurile de rocă posibilă.
- În Munții Carpați se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad, care are o populație de aproximativ 1500 de oameni, însă aceasta este o importantă stațiune balneoclimaterică.
- Munții Carpați dețin recordul pentru cea mai mică temperatură înregistrată în țara noastră. În data de 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod situată în Depresiunea Brașovului, s-a înregistrat o temperatură de -38.5°C.
Resursele din Carpați sunt de asemenea bogate, iar peisajele sunt o adevărată încântare pentru ochi. România se poate mândri cu o bună parte din Munții Carpați, ceea ce ne ajută la o diversitate a reliefului cu care puține țări se pot lăuda.
Articol preluat de pe BunaDimineata.ro in cadrul campaniei : “Despre Români şi România”