Aceste lacuri superbe fac parte din Munții Rila și reprezintă principala sursă de atracție a turiștilor care se aventurează să călătorească până aici, la poalele munților bulgari. Este interesant să observăm cum bulgarii atribuie câte o poveste sau o legendă fiecărui obiectiv istoric important, astfel, localnicii spun că ”ochii muntelui”, cum mai sunt denumite lacurile, au pornit de la un cuplu de tineri îndrăgostiți. Dar pentru că relația lor nu a fost predestinată cu un sfârșit fericit, fata a plâns încontinuu timp de câteva zile, dând naștere astfel celor 7 lacuri.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Cele 7 lacuri în sine sunt obiectivele pe care trebuie să le vizitezi. Ele sunt localizate în regiunea Dangskiya, în nord-vest-ul Munților Rila. Sunt lacuri glaciare și au primit denumirile actuale datorită formei și a caracteristicilor pe care le prezintă. Trebuie
Lacul de la cea mai mare înălțime este Lacrima (The Tear/ Salzata), la o altitudine de 2.535 de m, și recunoscut pentru apa sa limpede, care permite vizibilitatea până în adâncime. Ochiul (The Eye/ Okoto) are o formă perfect ovală; Rinichiul (The Kidney/ Babreka) are malurile abrupte; Gemenii (The Twin/ Bliznaka) acoperă cea mai mare suprafață; Trifoiul (The Trefoie/ Trilistnika) are marginile foarte neregulate; Lacul Pește (The Fish Lake/ Ribnoto Ezero) este cel mai superficial lac, iar Lacul de Jos (The Lower Lake/ Dolnoto Ezero) este cel mai mic.
În timp ce Salzata este situat la cea mai înaltă altitudine, iar de acolo ai o priveliște deosebită asupra tuturor lacurilor și a împrejurimilor, Dolnoto Ezero colectează apa din restul lacurilor și este sursa râului Dzherman.
Toate lacurile se află la o altitudine aflată între 2100 și 2500 de m și sunt conectate între ele prin râuri mici, formând cascade. În timpul iernii, ele îngheață la suprafață, formând un strat de gheață cu o grosime de aproximativ 2 metri.
Cea mai potrivită perioadă pentru a vizita Lacurile Rila este vara, între iulie și august, atunci când temperaturile sunt ridicate și nu există mari șanse de precipitații. În restul anului, vremea nu este foarte prietenoasă.
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Dacă nu ai reușit să îți aduci o gustare sau un sadwich cu tine pe drum, poți să te oprești să mănânci la unul dintre cele două hanuri. Deși meniul este limitat, măcar te va ajuta să îți potolești foamea, pentru a continua traseul călător pe Lacurile Rila.
Poți să alegi un cal și să călărești în jurul lacurilor, dacă stăpânești cât de cât echitația. Dacă nu, cea mai plăcută modalitate de petrecere a timpului liber este fotografierea lacurilor, principala atracție a zonei balcanice.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
S-ar putea să nu găsești extrem de multe unități de cazare în această zonă, dar totuși există câteva opțiuni viabile și avantajoase din punct de vedere financiar. La Hotel Magnoliya*** e la 3 km de lacuri, oferă numeroase facilități (cele obișnuite), iar prețul pornește de la 146 de ron, Pionerska Chalet** este o cabană situată la fel de aproape de centru (prețuri de la 71 de ron pe noapte, în cameră dublă) și Hotel Edelvais* (cu condiții bune, 115 ron/ noapte).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Turiștii pot ajunge aici luând-o pe diferite rute: din Sofia spre Samokov, din Panichishte sau Sapareva Banva. Drumul nu durează foarte mult. Dinspre România, trebuie să iei ceva care să te ducă cei 422 de km (în aproape 7 ore) până la lacuri. De preferat un autocar sau mașina personală.
Cel mai accesibil traseu este prin satul Panichishte, fie pe jos, într-o plimbare relaxantă de 5 metri, fie cu telescaunul, la un drum de 20 de minute.
[/tab]
[/tabgroup]
Cele 7 Lacuri Rila sunt adevărate simboluri ale statului bulgar, alături de alte rezervații naturale și arhitecturale care definesc Bulgaria drept o țară foarte interesantă, cu foarte multe comori care abia așteaptă să fie descoperite. Lacurile sunt oaze de liniște și pace, departe de aglomerația urbană și de problemele cotidiene și au avantajul de a îi impresiona până și pe cei mai greu de mulțumit turiști. De la distanță par urmele unui uriaș. Iar zona în care se află lacurile deține și numeroase exemplare de vegetație și faună foarte rare, care sunt protejate.
Este locul perfect pentru camping, pentru drumeții, și va impresiona cu siguranță orice pasionat de natură.
Voi ce ziceți, ați fost vreodată să vizitați cele 7 lacuri de la Rila? Cum vi s-au păcut? Așteptăm recomandările voastre în secțiunea de comentarii!
Surse: BulgariaTravel, BulgariaTravelGuide