Ocupând întreaga zonă litorală din nordul lacului Traunsee, Gmunden este locul în care veți găsi absolut tot ce v-ați așteptat de la un oraș din regiunea austriacă Salzkammergut: castele adâncite în istorie, biserici și promenade de-a lungul lacului, precum și vile din secolul al XIX-lea, dotate cu balcoane și verande de lemn. Nu e de mirare că localitatea este la fel de iubită și de localnici, precum este de turiștii străini. Și a fost așa pentru foarte mult timp. Odinioară o destinație favorită a nobilimii vieneze, cu un secol al XIX-lea exploziv din punct de vedere turistic și demografic, Gmunden a devenit o destinație turistica internațională imediat după ce aceștia au început să-și construiască celebrele reședințe de vară.
Împrejurimile sale pitorești, precum și peisajele urbane ale Gmunden au fost frecvent vizitate de oaspeți cu sânge albastru precum țarul Nicolae al Rusiei, Wilhelm de Orania, dar și de Franz Schubert, Johannes Brahms sau Arnold Schoenberg, compozitori din Viena. La apogeul său, Gmunden a rivalizat din punct de vedere al celebrităților cu Bad Ischl, ambele fiind astăzi la fel de cunoscute pe plan turistic. Iar cu o tradiție turistică de acest fel, nu este deloc surprinzător că centrul orașului Gmunden este destul de aglomerat în timpul verii. Pentru a nu rata nimic din ceea ce contează cu adevărat, încercați să începeti cu zona centrală, să continuați cu promenada și, în cele din urmă, să vizitați castelele. Primăria este una din principalele atracții, la fel cum se întampla și cu alte localități importante ale Austriei. Clădirea Rathaus dispune de un Glockenspiel (instrument muzical de percuție) confecționat din clopote din ceramică, probabil din porțelan de Meissen.
Ceramica din Gmunden
Aceasta este o caracteristică a industriei tradiționale din Gmunden: fabricile de ceramică și porțelan au confecționat oale și alte elemente similare în jurul lacului Traunsee, o perioadă foarte lungă de timp. Faimosul Glockenspiel al primariei cântă partituri diferite pe parcursul aceleiași zile, dintr-un repertoriu pe care-l puteți afla de pe ușa primăriei. Imediat lângă se află și alte referințe despre ceramică, în incinta “Klow & so Sanitarmuseum”, un muzeu dedicat accesoriilor de toaletă.
Multe alte clădiri de interes general se află în regiunea medievala a localității Gmunden. Rathausplatz (piața primăriei) este folosită ca târg și oferă câteva peisaje impresionante ale munților din împrejurimi. Biserica parohială este faimoasă pentru altarul în stil Baroc, realizat de Thomas Schwanthaler în 1678 și înfățișând rugăciunile magilor biblici. Autorul altarului a fost o figură importantă în arta din Salzkammergut și a fost implicat în realizarea unui alt altar, în localitatea învecinată, Sankt Wolfgang.
Clădirile medievale reflectă istoria Gmunden: fondat inițial în secolul al V-lea, a devenit oraș în 1278. De-a lungul Evului Mediu, întreaga zonă a prosperat datorită comerțului cu sare. Gmunden a beneficiat de fortificații defensive puternice și poartă încă semnele războaielor ce au urmat: revoltele reformate, războaiele cu turcii, Războiul de 30 de Ani și cel al succesiunii la tron. Cu toate acestea, majoritatea atracţiilor turistice de astăzi au fost construite într-o perioadă mai liniștită, în secolul al XIX-lea. Acestea includ Villa Toskana, un conac destinat ducelui și ducesei de Toscana și conacul Schloss Cumberland. Există și un teatru, “Gmundner Stadttheater”, cu reputaţia de a sprijini fenomenul turistic, oferind concerte de muzică clasică sau operete.
Mica fântână de porţelan din Rinnholzplatz dispune de apă potabilă. Vasul cu aburi “Gisela Luise Marie von Osterreich”, poate fi văzut lângă Kammerhof, locul în care se găsește și muzeul local. Un mijloc de transport interesant este vechiul tramvai, ce rulează pe cea mai abruptă linie din Austria și duce până la principala fabrică de ceramică. În magazinul anexat fabricii se pot achiziţiona elementele rustice și grosolane pe care le fabrica le produce. Este o chestiune de gust, majoritatea turiștilor amatori de gen preferând să cumpere porţelan de mai bună calitate, produs în Meissen sau la Augarten Porzellan din Viena.
Prin urmare, trebuie să ne întoarcem la atracţiile turistice veritabile: Schloss Orth este cu adevărat impresionant, faimos în Austria nu doar pentru clădirea în sine ci și pentru serialul TV produs aici, într-un hotel virtual din cadrul castelului. Dacă urmaţi promenada de-a lungul lacului, veţi găsi cu certitudine castelul Orth, construit pentru contele Herberstorff în secolul al X-lea.
Castelul Orth și Castelul Weyer: trei castele în loc de două
Castelul Orth este considerat unul din cele mai vechi din Salzkammergut, extins și modernizat de câteva ori de-a lungul timpului. În secolul al XIX-lea a aparţinut arhiducelui Johann Salvator, nepotul Împaratului Iosif I. Castelul este divizat în Landschloss (castelul de pe pământ) și Seeschloss (castelul de pe lac) și consistă în două clădiri. Remarcaţi stilul Rococo prezent, arcadele, capela gotică și micul turn-închisoare. Al treilea castel notabil din Gmunden este Weyer, un edificiu în stil renascentist. Cuprinde un muzeu ce include exponate de porţelan de la Meissen, aducând adevarata calitate a apreciatelor artizanaturi în Gmunden.
În afară de aceste lucruri, Gmunden oferă nenumărate posibilităţi pentru drumeţii. Poate fi un excelent punct de plecare pentru excursii pe Muntele Traunstein sau pe Grunberg. Ultimul poate fi accesat și prin intermediul telecabinei, denumită sugestiv – “Grünergbahn”. Este cea mai veche telecabina de acest tip din Austria. Turiștii în căutare de relaxare vor fi încântaţi de Strandbad, locul în care se poate înota în apele lacului Traunsee. Alte atractii din regiune sunt castelul Scharnstein, ce găzduiește un muzeu al poliţiei, Hallstatt și lacul aferent, Hallstatter See, precum și Ebensee, cu minele sale de sare antice și memorialele dedicate lagărelor de concentrare din sudul lacului Traunsee.