Poate nu la fel de populară precum localitatea învecinată, Millstatt, Seeboden este o altă atracție de pe malurile lacului Millstatter. Este situat în regiunea Spittal an der Drau, iar din cauza turismului de masă din jurul lacului, Seeboden a devenit o destinație turistică destul de cunoscută. În afară de windsurfing, drumeții și înot, localitatea a participat decisiv la înțelegerea istoriei trecutului Carintiei, până în perioada antichității.
Multe dintre săpăturile arheologice din regiune au fost făcute aici, datorită faptului că în Seeboden au fost scoase la lumină o mulțime de vestigii datând încă din perioada romană. Via Iulia Augusta trecea odinioară prin orașul de astăzi, la fel cum se întâmplă și cu drumul paralel ce ducea la Iuvavum – Salzburgul de astăzi. Traficul constant nord-sud a furnizat ruta ce a însemnat prosperitatea localității de-a lungul timpului, contribuind la economia locului. Mulți învățați cred că acest drum a fost primul pe care românii l-au construit pentru a traversa partea răsăriteană a Alpilor. Astăzi, chiar dacă Muzeul Kunsthistorisches din Viena este cel mai potrivit loc pentru a învăța mai multe despre prezența romanilor în Carintia, există și câteva alternative similare, provinciale.
Atracții in Seeboden: tortură, bonsai și vilele Grunderzeit
Secolele ce au urmat au fost probabil cel mai lipsite de evenimente. Chiar și războaiele religioase sau invaziile otomane au “sarit” Seeboden. Influențat doar de calmul Salzburgului, stăpânii Seeboden erau conții de Lodron din Gmund, începând cu 1651. Unul dintre cei mai importanți arhiepiscopi și prinți ai zonei, Paris Lodron, se trăgea din această familie nobilă.
În urma construcției liniei de cale ferată din Austria, Seeboden a devenit încet o destinație turistică la modă. Din punct de vedere al atracțiilor, oportunitățile sunt însă limitate. Există un muzeu dedicat arborilor Bonsai, pentru iubitorii acestui gen, și câteva amintiri din perioada în care aristocrații vienezi soseau în număr mare pe malurile Millstatter See, precum un parc și câteva vile cochete (chiar dacă acestea arată mult mai bine în Millstatt) și un muzeu pescăresc.
Puțin în afara localității se poate vedea castelul Sommeregg. Clădirea în sine nu este foarte spectaculoasă, raportându-ne la un ținut împânzit de fortărețe impresionante, dar poate reprezenta o atracție pentru interior. Găzduiește cel mai mare muzeu al torturii din Europa. Până în perioada Renașterii, cu cei doi monarhi reformați, Împărăteasa Maria Tereza și fiul său, Împăratul Iosif al II-lea, tortura era cea mai cunoscută modalitate de a obține informații. Uneltele folosite la tortura sunt afișate acum în cadrul muzeului, laolaltă cu informații despre tortura modernă și lupta împotriva acesteia, dată de organizația Amnesty International.