Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Klosterneuburg din Austria, landul Austria Inferioară

Despre Klosterneuburg putem spune că ar fi putut fi parte acum din Viena, dacă cele două localități nu erau separate de silueta înaltă a muntelui Leopoldsberg. La mică distanță de capitala Austriei, în regiunea Austria Inferioară, Klosterneuburg este situat de-a lungul Dunării, în vecinătatea Pădurii Vieneze. Podgoriile sale și colinele pitorești au făcut din mica localitate austriacă o atracție pentru turiștii Vienei, cei ce dispun de o zi pentru a vizita și împrejurimile capitalei și locul preferat al multor vienezi de a-și petrece timpul liber.

Klosterneuburg este atât de aproape de Viena, încât trenurile ce pleacă spre nord la intervale de câteva minute, fac mai puțin de un sfert de oră. Există mai multe motive pentru care micul oraș atrage, principalul fiind mănăstirea locală. Când habsburgii s-au divizat între germani și spanioli, germanii au încercat să obțina în secolul al XVIII-lea o replică a celebrului Escorial, aflat la mică distanță de Madrid. Și-au pierdut totuși interesul în proiect curând, reușind să termine decât una dintre cele patru curți planificate. În secolul imediat următor, fațada bisericii a căpătat aspectul actual neo-gotic, clădirea fiind un amestec ciudat de stiluri arhitectonice, de la baroc la gotic, de la neo-gotic la romanic.

Arta în Klosterneuburg

În afara clădirii sale faimoase, mănăstirea, Klosterneuburg este renumit și pentru colecțiile impresionante de artă pe care le găzduiește, un al motiv important pentru care ar trebui să-l vizitați. Și dacă am vorbit despre mănăstire și istoria acesteia, există totuși și atracții fără legătură cu religia, care merită atenție. În primul rând, aspectul general al localității, cu piața principală cochetă, primăria realizată în stil Baroc, tipică pentru această parte a Austriei și multe, multe baruri consacrate vinului, faimoasele Heuriger. În ciuda proximității frapante de Viena, barurile tradiționale de aici dețin ceva mai multă autenticitate decât cele din Grinzig sau Nussdorf, cele mai importante districte din Viena unde le mai puteți găsi. Sunt și mai ieftine, chiar și în perioada verii.

Klosterneuburg este capitala Sudetendeutsche, minoritatea germană din Boemia, expulzată în pogrom după cel de-al Doilea Război Mondial. Mulți dintre germanii de aici au avut legături strânse cu naziștii și acțiunile acestora și, pentru că erau un grup îmbogățit în urma războiului, au devenit ținta acuzațiilor. Aproape 3,5 milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească domiciliile în condiții dure, iar urmașii lor trăiesc acum în mare parte în Austria și sudul Germaniei. Există chiar și un mic parc in Klosterneuburg, ce comemorează aceste evenimente.

La mică distanță de Viena, Klosterneuburg poate fi considerat o suburbie, însă are, la rându-i, propriile suburbii. Una dintre ele este Maria Gugging, gazda unui spital de boli psihice. De aici a originat “Art brus” – bolnavii cu valențe artistice erau încurajați să producă lucrări de artă. Câțiva dintre ei au devenit faimoși, iar Gugging menține încă o “casă a artiștilor” sau Kunstlerhaus, ce oferă frecvent expoziții interesante, ce merită văzute. O parte din spital s-a transformat în campus pentru absolvenții universității de tehnologie și științe, realizat după modelul institutului Weizmann din Israel. ISTA (Institutul de Știință și Tehnologie Austria) ar trebui să ajute să lupte cu scăderea mișcării academice, cu care țara se confruntă încă de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Franz Kafka a murit și el într-o altă suburbie a orasului Klosterneuburg – Kirling – în 1924. Fostul sanatoriu Hoffmann este acum transformat într-un bloc de apartamente, însă mai există încă un memorial în funcțiune, chiar dacă nu oferă decât funcții modeste.

Artă contemporană – Sammlung Essl

O atracție mai importantă a orașului Klosterneuburg este Sammlung Essl, un muzeu de artă situat lângă Dunăre. Este cea mai mare colecție privată de artă contemporană din Austria și suplimentează, într-un fel, celelalte două mari colecții private – Liechtenstein (în mare parte Barocă) și Leopold (artă modernă). Karlheinz Essl este fondatorul Baumax, o rețea de magazine dedicate casei și grădinii. Colecția cuprinsă aici trebuia să fie inițial găzduită în MuseumsQuartier din Viena, însă după o lungă discuție despre arhitectura edificiului cultural, a fost stabilită aici. Într-un final, muzeul Essl a devenit arhiplin, necesitând înființarea unui al doilea muzeu, în locul în care trăiește fondatorul Baumax.

Colecția este în mare parte dedicată artiștilor austrieci postbelici, cu precădere asupra mișcărilor specifice: Wiener Aktionismus și Phantastischer Surrealismus. Cei mai importanți artiști sunt Arik Brauer, Friendsreich Hunderrwasser și Ernst Fuchs, precum și alte individualități, precum Maria Lassnig. În afară de aceștia, sunt prezente și lucrari ale unor artiști internaționali.

Dacă planificați o vizită in Klosterneuburg, recomandăm să petreceți o jumătate de zi în oraș și mănăstire, iar cealaltă jumătate în Sammlung Essl. De vreme ce călătoria cu trenul, din Viena, durează doar câteva minute, excursiile de doar o jumătate de zi sunt destul de realizabile. Rețineți că pentru Sammlung Essl trebuie să coborâți în stația Klosterneuburg-Weidling, iar pentru a vizita centrul orașului și mănăstirea trebuie să folosiți stația Klosterneuburg-Kierling.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *