Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Krems din Austria, landul Austria Inferioară

Înainte de a începe micul nostru ghid turistic Krems, dorim să facem câteva precizari lingvistice: “Und” în limba germană se traduce prin “Și” în limba română. Ce ar însemna, prin urmare, “Krems Und Stein”? Ar însemna “Krems și Stein”, corect? Așa este, doar că austriecii au o glumă care sună cam așa: “Krems Und Stein sind drei Städte”, ceea ce înseamnă literalmente “Krems și Stein sunt trei orașe”. Cum așa? Nu are nicio noimă… De fapt, “Und” este numele unei mici localități care, alături de Stein, o altă localitate din zonă, au fuzionat pentru a forma ceea ce este Krems în ziua de astăzi. Dar, nu vă faceți griji, austriecii stiu și glume mai bune!

Oricum, întorcându-ne la ghidul nostru turistic, Krems trebuie explicat. Este un oraș de o deosebită frumusețe, în special dacă puteți să treceți cu vederea miile de turiști care se înghesuie să-l viziteze în fiecare vară. Este alcătuit din centrul vechi (Krems) și cartierul Stein, unite prin vecinul Und. Krems dispune de o universitate nouă, “Donau Universität”, și ceva viață studențească, adăugând nuanțe noi orașului orientat preponderent spre turism. Celălalt suflu de modernism este dat de Kunsthalle Krems, un nou centru artistic.

Cel mai medieval oraș al Austriei?

Krems a constituit o așezare umană semnificativă pentru o perioadă destul de lungă, prosperând pe seama podgoriilor din zonă și a comerțului pe Dunăre în timpul Evului Mediu. Apogeul său a fost atins în secolul al XIII-lea și a continuat până când Krems a fost jefuit în secolul al XVII-lea, în timpul Războiului de 30 de Ani. Pentru ca lucrurile să degenereze și mai tare, semnificația Dunării ca rută comercială a scăzut, iar o dată cu aceasta și dezvoltarea infrastructurii. Totuși, istoria reușește să păstreze, în acest fel, o arhitectură medievală remarcabilă, fără multe modificări aduse de-a lungul timpului, decât mici restaurări sau remodelari în perioada Barocă.

Vă puteți începe vizita pe Landstrasse, o zonă pietonală obligatorie, înțesată de magazine și supermarketuri. Totuși, tot aici veți găsi și biserica Burgerspitalskirche. A fost construită în anii 1470 pe locul unui fost ghetou evreiesc și a servit ca biserică pentru spitalul adiacent (în traducere liberă numele înseamnă, de fapt, “biserica spitalului burghez”). Aruncați o privire înăuntru, pentru a-i admira decorațiunile, apoi continuați cu primăria sau Rathaus. A fost realizată începând de la curtea renascentistă în care se găsește, însă clădirea Fellnerhof alăturată și curtea sa interioară, înzestrată cu arcade, este chiar mai impresionantă. De aici, cel mai bine ar fi să continuați pe jos și să coborâți de-a lungul străzilor și aleilor pietruite din Krems, trageți cu ochiul la comunitatea locală si discutați, dacă puteți, cu localnicii. Sunteți chiar în inima orașului medieval.

Cea mai mare dintre piețele numeroase ale orașului Krems se găsește în fața bisericii parohiale. Biserica inițială a fost construită în stil Romanic, însă a fost restaurată în secolul al XVII-lea. Este între puținele edificii religioase în stil Baroc din regiune, aspect pe care îl veți sesiza imediat după ce intrați. Interiorul este sufocat de fresce frapante, stucaturi și altare complexe. Există și o altă biserică în apropiere, Piatistenkirche, ce prezintă, la rându-i, trasături Baroce în interior, deși structura veche este realizată în stil Gotic.

Nu departe de aici, într-o fostă mănăstire dominicană, veți putea vedea muzeul Weinstadt, dedicat istoriei Krems de producere a vinului. Mănăstirea-muzeu dispune încă de schiturile vechi și de biserica medievală. O întreagă secțiune a expoziției este realizată în cinstea lui Johann Martin Schmidt, cunoscut mai bine cu supranumele de Kremser Schmidt, un artist baroc născut în satul Grafenworth în 1718 și școlit aici, la Krems. Artistul este considerat în afara tiparelor de stil, comparativ cu lucrările artizanilor din Viena sau Salzburg și a primit apelativul de Kremsian, pentru a-l diferenția de aceștia.

Dacă avansați în aceeași direcție, veți descoperi Hoher Markt, o piață antică, pietruită, ce cuprinde o serie de atracții arhitectonice de jur-împrejur. Palatul Gozzo este una dintre acestea, un conac medieval, la fel cum este și Sgraffitohaus. Tot aici se află și o fostă mănăstire capucină, ce găzduiește acum centrul turistic al localității, fiind astfel deschisă vizitatorilor.

Krems cel modern

Și dacă vă hotărâți să mergeți mai departe, în aceeași direcție, veți ajunge în Stein și anexa sa recentă, vastul Kunsthalle Krems. Laolaltă cu biserica Minoritenkirche, prezintă expoziții de artă contemporană. Biserica a fost construită inițial în secolul al XIII-lea, într-un stil Romanic. Expozițiile sunt evenimente majore ale continentului european, deci merită să verificați ceea ce au de oferit. Chiar în spatele bisericii sunt Salzstadl sau hambarele de sare. Mergeți de-a lungul Steiner Landstrasse, cu cele câteva clădiri renascentiste și medievale și rețineți poarta Kremser Tor, un răspuns al Steiner Tor, aflat ceva mai departe.

În cealaltă direcție veți descoperi două biserici situate una langă cealaltă. Una dintre ele este biserica parohială din Stein, o clădire gotică la care au fost anexate un dom Baroc și o casă parohială – Rococo Pfarrhof. Cealaltă biserică este Frauenbergkirche, un edificiu religios dedicat victimelor războiului. Piața centrală locală (Rathausplatz) se mândrește cu câteva peisaje frumoase și mai multe curți medievale impresionante, inclusiv Grosser Passauerhof și Mathaus, clădirea colectorilor de taxe. Mai jos, veți descoperi o altă poartă, Linzer Tor. Încheiați-vă ziua într-unul din restaurantele rustice din Krems și degustați vinurile locale.

Dacă doriți să vedeți mai multe, încercați să ajungeți la mănăstirea Stift Gottweig, structură vizibilă din anumite colțuri ale localității Krems. Este una dintre cele mai impresionante mănăstiri din Austria. Alte atracții notabile sunt castelul Grafenegg sau Durnstein – Mănăstirea Herzogenburg este ceva mai departe, dar reprezintă, la rându-i, una dintre cele mai atractive destinații din zonă.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *