Patras este cel de-al treilea oraș ca mărime din Grecia și unul dintre cele mai importante centre culturale și economice ale țării. Patras a fost Capitală Culturală Europeană în 2006, este un oraș studențesc, datorită campusurilor universitare răspândite prin principalele cartiere și nu duce lipsă nici de vestigii istorice și monumente impresionante; astfel, Patras este locul unde vei cunoaște cu adevărat spiritul elen, unde vei putea gusta din nectarul dulce moștenit de către zei, sub toate formele sale: climă mediteraneană, mâncare delicioasă, muzică tradițională, arhitectură, cultură, dans și voie bună.
Știați că?
- Patras este situat chiar la intersecția dintre Olimpia Antică, Delphi și Epidaurus.
- Aici a avut loc martiriul Sfântului Andrei.
[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]
Inima Patrasului este Piața Georgiou I, unde au loc toate evenimentele importante ale orașului. De aici poți porni spre centrul vechi, unde vei observa casele colorate, construite în stil neoclasic. Castelul Medieval este un alt obiectiv demn de vizitat, localizat deasupra orașului și a fost construit peste ruinele vechiului Acropolis. Alte vestigii romane sunt Odeonul Roman, care a fost construit în vremea lui Marcus Aurelius, dar și Amfiteatrul Roman.
Să nu uiți de simbolul orașului, Farul din Patras, care oferă o panoramă incredibilă asupra portului, dar nici de Biserica Sf. Andrei, unde se află moaștele apostolului (din acest motiv, sute de pelerini vin aici în fiecare an). Să te plimbi și pe podul Rio-Antirio, care face legătura dintre orașele Rion din Peneloponez și Antirion din Grecia. Te poți opri la o cafea aici, dacă vrei să iei o pauză.
Dacă ai mai mult timp la dispoziție, află că Instituția Kostis Palamas (fosta reședință a poetului grec) este un obiectiv foarte interesant de vizitat, dar și muzeele din Patras sunt foarte bine dotate cu obiecte valoroase din epoca bizantină, romană, dar și mai recente (Muzeul Arheologic, Muzeul Artei Folclorice, Galeria Municipală).
[/tab]
[tab title=”Timp liber”]
Căldura și plimbările lungi prin Patra te pot epuiza. Dar grecii știu foarte bine cum să te revigoreze: cu o bere rece și bună la Pub 11, cu un frappe cu multă gheață în Molos sau un shot de ouzo în Tsirko. Iar spre seară te poți îndrepta spre cluburile pline de viață din care răsună muzică electronică. Villa Mercedes, Volcano și Guzel sunt cele mai apreciate cluburi, dar și pe str. Radinou vei găsi o mulțime de pub-uri zgomotoase, pline de petrecăreți. Iar mahmureala de a doua zi o poți trata cu o cafea aburindă și un corn cu gem la o cafenea de pe str. Sf. Nikolas sau în Piața Ipsila Alonia.
În Patras găsești restaurante pentru toate gusturile, unde poți servi souvlaki, pizza, salate mediteraneene sau alte bunătățuri, însoțite de un digestiv tradițional: lichiorul Tentoura.
Patras nu duce lipsă nici de spații verzi. Spinney este un deal acoperit de pini și oferă o atmosferă plăcută, calmă, relaxată, fiind o locație potrivită pentru un picnic, jogging și chiar o plimbare romantică alături de persoana iubită. De asemenea, poți să iei loc pe o bancă în ”Grădina Reginei” (în Pța. Olga, numită astfel după soția regelui George I), sau să te odihnești la umbra plamierilor privind copiii cum se joacă în nisip în Piața Psilalonia.
Poți face cumpărături din diversele magazine vintage și outleturi, care comercializează branduri precum Christian Dior, Channel, Gucci, Diesel, DKNY, Zara și multe altele, sau din buticurile cu produse cosmetice și parfumuri. Cea mai cunoscută linie vestimentară din Patras este însă Ioanna Kourbela, preferată de localnici pentru obiectele vestimentare atent croite și mereu în trend. Pentru produse alimentare și de uz casnic, există supermarketuri.
Patras excelează la capitolul evenimente culturale, deci nu degeaba a fost Capitala Culturală Europeană în 2006. Începând cu grandiosul Carnaval de la Patras, care atrage peste 30.000 de oameni anual la festivitatea de venerare a zeului Dionysus, până la Festivalul Internațional patras sau Simpozionul de Poezie, Patras oferă o mulțime de manifestări culturale. Pentru piese de teatru poți merge la Teatrul Municipal și Regional, care își are sediul în clădirea vechiului Teatru Apollon.
[/tab]
[tab title=”Cazare”]
Unități de cazare cu prețuri avantajoase ar fi Olympic Star** (de la 58 de euro/ noapte), Mediterranee** (de la 50 de euro/ noapte), Ariotel Patras Smart Hotel*** (de la 57 de euro/ noapte), City Loft Boutique Hotel*** (de la 70 de euro/ noapte), Marie Palace** (de la 50 de euro/ noapte), Hotel Acropole** (de la 52 de euro/ noapte) sau Adonis City Hotel** (de la 47 de euro/ noapte).
[/tab]
[tab title=”Transport”]
Din București va trebui să iei avionul spre Atena (un bilet dus costă în jur de 113 euro cu Pegasus și 141 de euro cu Turkish Airlines), iar apoi să parcurgi cei 250 de km până în Patras cu autobuzul sau cu trenul (un tren din Atena în Kiato, iar din Kiato va trebui să iei alt tren spre Patras).
Poți ajunge și cu autocarul (faci 18 ore și dai 50 de euro) sau cu mașina (1201 km, parcurși în aproape 16 ore). Dar cea mai interesantă modalitate de transport este călătoria cu vaporul, curse care pornesc din multe orașe europene, în special din Italia.
Prin Patras poți să te deplasezi cu autobuzul (deși nu este foarte rapid, totuși costă doar 1,10 euro pe călătorie), cu taxi-ul (cursa minimă este de 3,4 euro), cu mașina sau pe jos.
[/tab]
[/tabgroup]
Patras este un oraș fascinant, care atrage turiștii datorită poveștilor frumoase pe care le transmite fiecare monument, bar sau străduță. Un oraș pitoresc, dar totuși cosmopolit, un port important, un nod comercial esențial pentru economia țării, un loc de întrunire al artelor și al culturii elene, Patras este o destinație care nu trebuie ratată dacă plănuiești un sejur în Grecia.
Voi ce părere aveți? V-am stârnit interesul? Cum a fost călătoria voastră în patras? Așteptăm recomandări, impresii și păreri în secțiunea de comentarii!