Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Rust din Austria, landul Burgenland

Marea majoritate a turiștilor ce vizitează Burgenland o fac pentru mediul ambiant al regiunii. Ornitologii se înghesuie spre extremitatea nordică a regiunii, în Parcul Naţional din jurul lacului Neusiedler. Însă populare sunt și sejururile dedicate vinurilor, care în combinaţie cu o vizită în staţiunile balneo din zonă sau cu un scurt tur al castelelor locale, fac diferenţa între Burgenland și celelalte zone ale Austriei. Aici nu se poate vorbi despre o excursie clasică de a vedea atracţiile turistice urbane, pentru că regiunea este preponderent rurală. Singura excepţie, fără a luă în considerare capitala Eisenstadt, ar fi Rust, o mică localitate situată pe malurile vestice ale Neusiedlersee, la aproximativ 13 kilometri distanţă de capitala regională.

Aspectul caracteristic al localităţilor de provincie din Burgenland presupune o stradă principală prelungă, mărginită de case terasate pe ambele părţi, prevăzută, în mod normal, cu porţi de acces la fiecare din capete. Motivele din spatele acestei structuri sunt defensive și datează din perioada invaziilor turcești. În caz de atac, porţile s-ar fi închis, iar localitatea ar fi devenit o fortificaţie în sine. Aranjamentul se numește Angerdorf, iar în Rust acesta este cumva fragmentat. Orașul dispune de o piaţă principală, element ce lipsește din marea majoritate a așezărilor rurale din regiune, piaţă ce joacă rolul de centru al comunităţii. Cea mai notabilă structură arhitectonică din Rust este probabil primăria, situată în piaţa pietruita a localităţii. Apoi, sunt cele două biserici, una catolică – Fischerkirche – și una protestantă, realizată în stil Baroc. În mod normal, stilul Baroc nu se potrivește unui edificiu religios protestant, însă așa cum o să mai vedeţi pe parcursul ghidului nostru turistic, în Austria lucrurile stau puţin diferit.

Berzele, vinul și istoria

Factorul determinant în evoluţia debordantă a localităţii Rust de-a lungul timpului a fost statutul de Freistadt (este un nume general, deși în Austria Superioară există un oraș numit fix așa, cu un statut similar), adică “oraș liber”. A beneficiat de dreptul de a-și realiza propria legislaţie și se supunea doar împăratului Sfântului Imperiu Roman, ce locuia în Viena, la mică distanţă. Un astfel de statut era obţinut prin taxe destul de mari plătite către împărat și nu putea fi obţinut oricum, ci doar în condiţiile unei economii puternice, de către localităţile care și-l permiteau din punct de vedere financiar. În Rust, statutul a fost câștigat pe seama vastelor podgorii din împrejurimi.

Vinul joacă încă un rol important pentru Rust, făcând din mica localitate rurală un bun punct de plecare pentru explorarea districtelor vinului din zona Neusiedler, în părţile de nord și de est ale lacului, precum și în Neusiedlersee Hugelland. Sunt renumiţi pentru vinurile albe Spatlese, Eiswein și Traminas. Rust în sine deţine un număr mare de Buschenschanken (sau Heuriger, faimoasele localuri ale vinului, echivalentul berăriilor, doar că pentru vin), locuri în care puteţi degusta din vinurile locale, dar puteţi servi și preparate culinare tradiţionale la preţuri avantajoase.

Cu toată tradiţia viticolă, o atracţie mai bizară și pentru care aveţi nevoie de ceva mai multă atenţie și timp liber, sunt berzele! Păsările nobile își fac cuiburile în număr mare pe majoritatea coșurilor caselor din centrul localităţii Rust. Cunoscut precum “Orașul Berzelor”, Rust nu mai găzduiește atât de multe berze cum o făcea în trecut, asta datorită agiculturii intensive din enorma zonă fertilă ce ocupă Burgenland și Ungaria. Totuși, cuiburile se mai pot încă vedea în Rust în fiecare sezon de împerechere, iar prezenţa lor la o așa mică distanţă este o atracţie în sine.

La mică distanţă de Rust se găsesc carierele de piatră din Sankt Margarethen. Calcarul extras aici s-a folosit încă din perioadă romană. Carnutum a fost construit din piatră de la Sankt Margarethen, la fel cum a fost realizată catedrala Stephansdom din Viena. Astăzi, carierele pot fi obiectul unei excursii de o zi cu plecare din Rust, pentru parcul în aer liber de sculpturi și pentru evenimentele culturale desfășurate aici periodic.

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *