Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă satul Güssing din Austria, landul Burgerland

Güssing este o micuţă comunitate rurală din partea sudică a regiunii Burgenland. Originea așezării datează din vremea unui mic “suburbium”, o comunitate ce a înflorit în jurul castelului din zonă, cel mai vechi castel din Burgenland, construit în 1157. În 1427, localitatea era suficient de bine dezvoltată pentru a pretinde administraţie independentă, iar începând cu acest moment, capătă statutul de “civitas”. Apogeul Güssing se petrece în secolul al XVI-lea, atunci când contele local, Franz Batthyány a acceptat deschiderea minelor de extracţie a fierului. În 1549, localitatea primește permisiunea de a organiza târguri, pentru a completa procesul de extracţie si a ajuta comunitatea. Tradiţia acestor târguri s-a menţinut până astăzi – târgurile agricole se ţin în fiecare zi de luni.

Cu o administraţie liberă, comandată pe plan local, Güssing a crescut în importanţă. În 1619, localitatea este întărită cu ziduri și fortificaţii. Centrul istoric al așezării datează din această perioadă (cel puţin mare parte din acesta). Güssing primește statutul de “burg” în 1973, deși este departe de o dezvoltare urbană propriu-zisă, având mai degrabă structura unui sat. Astăzi, mare parte a turiștilor ce vizitează Güssing, o face pentru staţiunile baleo din împrejurimi, combinând sejururile de relaxare cu vizite de o zi în Güssing. Castelul local este una dintre cele mai impresionante structuri din regiune, parte a “Drumului Castelelor”.

Güssing – ziduri medievale construite pe rocă vulcanică

Burgul Güssing de astăzi este situat pe locul unui vulcan inactiv. Este cunoscut în principal pentru capela sa gotică, pentru muzeul local și în general, pentru frumuseţea sa rurală. Dacă vizitaţi Güssing, începeţi cu centrul său istoric. Admiraţi biserica parohială, construită pe fundaţia unui edificiu romanic mai vechi, ce datează din 1200. Daca luaţi în considerare faptul că Burgenland a fost, în repetate rânduri, atacat și distrus de un numar mare de agresori, în special de către turci, este remarcabil felul în care clădirea a fost păstrată. Există chiar și o mănăstire franciscană, ce făcea parte odinioară din structura defensivă a orașului și a servit ca bastion. Biserica Maria Heimsuchung a fost realizată în 1638 și prezintă câteva caracteristici renascentiste interesante, însă cea mai mare atracţie este mormântul familiei contelui de Batthyány. Se spune că este al doilea cel mai mare mormânt de acest tip din Austria și cuprinde un Prunksarg (sarcofag la vedere) proiectat de Moll, probabil aceeași persoană care a proiectat cripta imperială din Viena, Kapuzinergruft.

În partea de est a orașului aveţi parte de castelul familiei Draskovic, proiectat în stil neo-clasic. În afară de toate acestea, recomandăm pur și simplu plimbări în jurul centrului localităţii, pentru a vă bucura de viaţa relaxantă din Burgenland. Dacă vizitaţi Güssing în perioada verii, verificaţi dacă există vreun spectacol organizat în castel – servește ca scenă pentru producţiile de teatru în aer liber. La mijlocul lunii august, în Güssing se desfășoară un târg medieval ce atrage mii de vizitatori, aproape întreaga populaţie a regiunii.

Foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *