Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă oraşul Budapesta, Ungaria

Budapesta este capitala şi una dintre cele mai frumoase şi pline de istorie oraşe ale Ungariei. Capitala este traversată de Dunăre în direcţia nord-sud, iar contrastul este vizibil prin anumite diferenţe. Zona Buda se evidenţiază prin dealuri şi munţi, fiind zona de locuit şi de odihnă, iar pe partea stângă se găseşte Pesta – centrul economic, comercial şi industrial al capitalei. Tot în Pesta se află mari cartiere rezidenţiale şi cele mai bune locuri de distracţie. La cele 10 sectoar iniţiale ale capitalei, 3 pe partea Buda şi 7 pe partea Pesta, au mai fost adăugate câte două sectoare în anul 1930 în urma creşterii populaţiei, iar la 1 ianuarie 1950 7 oraşe cu drept de comitat şi 16 comune mari au fost unite cu Budapesta, numărul total de sectoare ajungând la 22. În anul 1994 se adaugă încă o comună, în prezent fiind un total de 23 de sectoare.

În prezent, Budapesta oferă numeroase monumente şi construcţii istorice, iar noile clădiri au fost atent construite pentru a nu compromite aspectul străvechi al oraşului. Au fost reabilitate sistemul de transporturi terestre, feroviare şi aeriene, astfel că se poate ajunge în capitala Ungariei din mai multe oraşe europene prin toate modalităţile de transport. Odată ajuns în Budapesta, lasă-te condus de farmecul oraşului pentru a putea descoperi toate locurile importante şi pentru a cunoaşte istoria unui popor şi al unui oraş vechi. După amiezile sau serile ţi le poţi petrece în cafenele cochete de pe străzile pietonale sau din pieţele cunoscute ale oraşului. Nu uita nici de festivalurile naţionale şi internaţionale, evenimentele sportive şi muzicale, care animă capitala pe tot parcursul anului.

[tabgroup][tab title=”Poze”]

[nggallery id=24]

[/tab]

[/tabgroup]

Obiective turistice

Cu siguranţă vei găsi în Budapesta locuri şi obiective turistice pe care ţi le vei aminti mereu. Una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa se poate admira în capitala Ungariei. Parlamentul este locul de întâlnire al Adunării Naţionale, adunare care a decis ridicarea acestei clădiri în anul 1880 după planurile profesorului Imre Steindl. Lucrările de construcţie au început în anul 1885, clădirea fiind inaugurată în anul 1896, marcând o mie de ani de la aniversarea cuceririi de către unguri a bazinului Carpaţilor. Pentru a finaliza lucrările au lucrat peste o mie de oameni, care au folosit peste 40 de milioane de cărămizi şi peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Stilul arhitectural gotic renascentist cuprinde numeroase detalii, fapt ce face renovările să fie mai dificile. Clădirea simetrică, sub formă de dom, are o lungime de 268 m şi o lăţime de 123. În interior se găsesc 691 de camere, din care peste 200 sunt birouri, şi 152 de statui de interior. Exterior este împodobit cu 90 de statui, iar vizitarea se poate face numai cu rezervare prealabilă (gratuită pentru cetăţenii Uniunii Europene). O altă clădire măreaţă a Budapestei este Palatul Regal. Acesta are o istorie îndelungată, lucrările de construcţie începând încă ăn secolul al XIII-lea, pe timpul Regelul Bela al IV-lea. De-a lungul anilor, palatul a fost distrus şi ridicat în repetate rânduri, clădirea originală, construită în stil gotic, însă, a fost distrusă în totalitate în 1686 când Buda a fost eliberat de sub dominaţia Otomanilor de către armata Habsburgilor. Ultima ajustare de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost adăugată o aripă, a scos la iveală fundaţiile construcţiei gotice şi a celei renascentiste, stiluri care au fost reîncorporate în lucrările de restaurare. În interiorul Palatului poţi vizita Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Naţională a Ungariei şi Muzeul de Artă Contemporană. Lângă palatul Regal se găseşte Bastionul Pescarilor, construit în anul 1905. Bastionul are şapte turnuri, câte unul pentru fiecare dintre triburile ungurilor.

În Budapesta se găseşte un deal cu o încărcătură istorică mare. Pe partea nord-estică a Dealului Geller, rocă mare, înaltă de 140 de m, se găseşte o statuie înaltă ce ţine în mâna dreaptă o cruce. Aceasta comemorează moartea episcopului Geller, care a venit în ungaria pentru a creştiniza populaţia. Câţiva păgâni l-au băgat într-un butoi pe episcop şi l-au aruncat de pe deal în Dunăre. După suprimarea revoluţiei din 1848 şi a războiului de independenţă, Habsburgii au construit o fortăreaţă pe vârful dealului Geller. Citadela a fost vreme îndelungată un loc dispreţuit de locuitorii din Budapesta, scopul acesteia fiind de a reaminti rebelilor unguri cine conduce cu adevărat ţara. La sfârşitul secolului al XIX-lea habsburgii au predat fortăreaţa consiliului local, iar o parte din construcţie a fost distruse în mod simbolic. Statuia libertăţii de la Citadela a devenit simpolul Budapestei, comemorând eliberarea Ungariei de sub opresiunea nazistă. Tot pe dealul Geller poţi vizita şi Biserica din Peşteră, care a luat naştere într-o peşteră naturală în 1926. Biserica a fost închisă în anii 50, iar călugării din mănăstire au fost arestaţi şi liderul acestora a fost executat. Lăcaşul de cult a fost redeschis în 1989 odată cu dărâmarea zidului care zăvorase biserica, ruine care sunt vizibile şi în prezent.

În capitala Ungariei poţi vizita două lăcaşuri de cult foarte importante. Biserica Matthias a fost ridicată pe locul unei foste biserici construite între anii 1255 – 1269 pe vremea regelui Bela al IV-lea. În secolul al XIV-lea, biserica a fost extinsă şi i-a fost adăugată poarta de la intrarea sudică cu basorelieful ce înfăţişează moartea Fecioarei Maria. Capelele laterale, oratoiul pentru familia regală şi noul turn al bisericii din partea de sud au fost adăugate în timpul Regelui Matthias, după al cărui nume a fost botezat lăcaşul de cult. În interiorul bisericii sunt expuse arme apaţinând regelui, care datează din anul 1470. De+a lungul anilor, biserica a stat mărturie la încoronarea Regelui Carol I al Ungariei şi a Împăratului Franz Iosif I de Austria şi a consoartei sale Elisabeta. Sfântul lăcaş adăposteşte Muzeul de Artă Eclaziastică, unde poţi vizita cripta medievală, Capela Sfântului Ştefan, bijuterii medievale regale şi replici ai Coroanei Regale Ungare. Basilica Sfântul Ştefan este cea mai mare biserică din Budapesta, putând adăposti până la 8.500 de persoane. În interiorul lăcaşului de cult dedicat primului rege al Ungariei poţi vizita mâna dreaptă mumificată a Sfântului Ştefan, iar din turn poţi admira o panoramă superbă a capitalei. În Budapesta se găseşte cea mia frumoasă Sinagogă din lume şi a doua ca mărime, după cea din New York. Templul construit între anii 1844 – 1859 după planurile lui Ludwig Forster fascinează prin stilul bizantin, iar cele două turnuri gemene înalte de 43 de m simbolizează Templul lui Solomon.

Una dintre cele mai vizitate pieţe ale oraşului Budapesta este Piaţa Eroilor, fiind parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul, construit în 2869 pentru a comemora o mie de ani de la sosirea maghiarilor în Bazinul Carpatic, are pe laturile sale statui de regi, guvernatori şi personaje celebre din istoria Ungariei. Tot în piaţă se găseşte statuia Arhanghelului Gabriel, aşezată pe o coloană înaltă de 36 de m, Muzeul de Artă  şi Galeria de Artă.

Podul cu Lanţuri face legătura între Pesta şi Buda şi oferă una dintre cele mai frumoase privelişti din oraş. De pe pod se poate admira Dunărea, clădirea Parlamentului şi turnurile Castelului de pe dealul Buda. În luna iulie şi până la mijlocul lui august, în fiecare sfârşit de săptămână podul găzduieşte festivalul “Vara pe Podul cu Lanţuri”, unde poţi participa la numeroase programe artistice şi culturale. Cele două picioare masive susţin greutatea de 5.200 de tone ale structurii de fier. La capetele podului se pot admira sculturile unor lei.

O zi de relaxare poţi să o petreci pe insula Margareta, fiind principalul loc de recreere din oraş. Aici vei găsi băi termale în aer liber, o piscină profesionistă, o mică grădină zoologică, grădina japoneză, o pistă de alergare, câteva ruine ce datează din secolul al XIII-lea şi câteva restaurante unde puteţi savura delicioase preparate ungureşti.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *