Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă orașul Focșani

Orașul Focșani era denumit în vechile scrieri istorice ca fiind „Orașul de pe Milcov”, locul unde Ștefan cel Mare a stabilit hotarul între Moldova și Țara Românească în 1482. Acum, Focșaniul este supranumit „Orașul Unirii”, deoarece și-a legat pentru totdeauna numele de Unirea din anul 1859 realizată de Alexandru Ioan Cuza. Cu siguranță ați auzit de el mai ales atunci când se sărbătorește Ziua Națională a României sau Unirea Principatelor.

Aflat la întretăierea celor două vechi provincii istorice putem spune despre oraș și locuitorii săi că sunt rezultatul unei combinații deosebite. Oamenii de aici vorbesc mult și sunt calzi, curioși, primitori  și foarte energici. Deși este un oraș de mărime medie toată lumea este într-o mișcare continuă și mereu este agitație precum într-un oraș mare. Așa sunt moldovenii mai aprigi, așa este  natura lor.

Știați că?

  • Pe sub oraș există o întreagă rețea de tunele cu ajutorul cărora negustorii făceau contrabandă în secolele trecute ?
  • La Focșani s-a organizat Primul Congres Sionist Mondial în anul 1881 și că atunci a fost intonat pentru prima dată actualul imn național al statului Israel?
  • Săpăturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul Focșaniului atestă că vatra actuala a orașului a fost locuită înca din neolitic, obiectele descoperite aparținând culturii Cris (cca. 5000 î. Hr.) ?

Obiective turistice

Deși orașul nu este un cunoscut centru turistic sunt destul de multe obiective turistice care merită văzute atât în oraș, mai ales în zona centrală, cât și în împrejurimile orașului.

Orașul a început ușor, ușor să își modifice înfățișarea și să devină mai modern cu ajutorul fondurilor europene. Prima modificare majoră a fost reabilitarea și modernizarea gării și a spațiului din fața ei, astfel că Focșaniul se poate mândri cu una dintre cele mai moderne gări din țară, aceasta fiind foarte asemănătoare ca și design cu aeroportul din Cluj-Napoca.

Piața Unirii se află chiar în centrul orașului și este unul dintre cele mai importante obiective turistice, fiind locul unde s-a înfăptuit Unirea realizată de Cuza în anul 1859. În mijlocul pieței putem admira Obeliscul la bază căruia găsim un basorelief din bronz care înfățișează o scenă în care îi regăsim pe cei mai importanți unioniști, dar și un moldovean și un muntean care își dau mâna. Piața Unirii a suferit și ea modernizări de-a lungul timpului, modernizări care au inclus și vechea Grădină publică care se află chiar în spatele pieței. Tot aici putem vizita Biserica Sfântului Ioan, care este tot ceea ce a mai rămas dintr-o veche mănăstire care a fost ctitorită în anul 1661 de domnitorul Grigore Ghica. La câțiva metri se înalță Ateneul Popular „Gh. Pastia”, un adevărat simbol pentru cultura vrânceană. Tot în zona centrală mai regăsim și Clădirea Prefecturii, Teatrul „Gh. Pastia”, Tribunalul Județean sau Colegiul Național „Unirea”, acesta fiind una dintre cele mai vechi unități de învățământ secundar din țară și care a dat României numeroase personalități precum Constantin C.Giurescu, Simion Mehedinți, Ion Mincu, Duiliu Zamfirescu sau Anghel Saligny.

Alte obiective care merită vizitate ar fi diferite case memoriale precum cea a lui Anghel Saligny, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul Vrancei sau Mausoleul Eroilor închinat celor căzuți în Primul Război Mondial. Pe lângă toate acestea parcul Bălcescu și diferitele statui răspândite de-a lungul orașului ar putea încânta ochiul unui turist dornic să vadă cât mai multe.

După cum spuneam și în împrejurimile orașului putem găsi obiective interesante. Pentru cei care preferă turismul religios Mănăstirea Recea și Mănăstirea Dălhăuți sigur vor face o impresie frumoasă. De asemenea, Mausoleul Eroilor de la Mărășesti este un obiectiv demn de luat în seamă atunci când doriți să vizitați această parte de țară. Cei care doresc să vadă lucruri inedite pot vizita „Focul viu de la Andreiașu de Jos” , cascada Putna de la  Lepșa sau dacă ieșim din județul Vrancea și mergem înspre Buzău trebuie neapărat vizitat și locul „Vulcanilor Noroioși de la Pâclele Mari” care se află la aproximativ două ore de mers cu mașina din Focșani.

Timp liber

Având în vedere că nu este un oraș foarte mare Focșaniul oferă destul de multe posibilități de a petrece timpul liber. În Parcul Central se regăsesc alei pietruite, o fântână arteziană și un munte miniatural din care izvorăște apă. Pentru cei pasionați de șah sau table există un loc special amenajat la una dintre intrările în parc. Tot aici regăsim și destul de multe chioșcuri și bănci pentru cei care vor să respire puțin aer curat și să se delecteze cu priveliștea.

Cei pasionați de cultură întotdeauna vor găsi la Ateneul Popular sau la Teatrul „Gh. Pastia” o reprezentație pe gustul lor.

Sunt destul de multe cafenele precum Irish Pub, Dance, Sense Cafe sau Royal Cafe în care puteți asculta muzică live de pian.  Pentru o masă bună puteți încerca Pizzeria Unique sau unul dintre restaurantele Intim, Romantic, Aida sau Wasserman.

Viața de noapte are și ea locurile ei. Clubul Extrem din Focșani este unul dintre cele mai vechi cluburi și unul dintre cele mai stilate din oraș. Vara petrecerile se țin în aer liber într-o locație din parcul Bălcescu, iar în restul timpului într-o incintă elegantă și antifonată aflată vizavi de parc. Un alt club de dimensiuni  un pic mai mici este Vox care se află în Parcul Central și care în majoritatea timpului este plin. Cel mai nou și mai exclusivist club este Bawary unde vin deejay din toată lumea pentru o distracție de zile mari.

În fiecare an au loc două festivaluri: „Festivalul internațional al vinului și a viței de vie Bachus” și Festivalul Berii care este sinonim cu zilele orașului. Fiecare dintre ele durează o săptămână de obicei, iar în cadrul festivalului Vinului se organizează degustări de vin și concursuri între producătorii viticoli. Distracția este garantată, sunt multe concerte și tocmai de aceea foarte multe persoane din zonele învecinate vin să se distreze aici.

Iubitorii de cumpărături au la dispoziție o întreagă suită de magazine în centrul orașului, dar și Promenada Mall de unde îți poți cumpăra orice îți dorești de la haine și încălțăminte până la ceaiuri și electronice. Tot aici poți găsi cafenele, instituții bancare, un cazino, un loc de joacă pentru copii și multe alte magazine care îți oferă o gamă variată de produse, dar și un supermaket.

Focșani este un oraș de dimensiuni medii, care dispune de numeroase obiective demne de a fi vizitate. Chiar dacă nu cunoști prea multe despre oraș o scurtă incursiune în istoria sa te va face un bun cunoscător și cu siguranță doritor să îi descoperi personalitatea și edificiile care din păcate sunt destul de slab promovate de administrația locală și de mass-media.

Așadar tu voios, curios și curajos cititor și turist te rog să îmi spui după această succintă prezentare ceea ce crezi sau știi despre acest oraș. De asemenea, aștept părerile și comentariile tale și te aștept cu drag în orașul copilăriei mele.

Foto

Cosmin J

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *