Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă Kusadasi, Turcia

Kusadasi este o stațiune-oraș din provincia Aydin. Pentru acest frumos oraș, principalele venituri provin din turism, datorită locației exelente pe care o are, chiar în apropierea vestigiilor orașelor antice Ephesus, Miletos sau Pamukkale, pe coasa de vest a Turciei. În Kusadasi este un climat mediteranean care le permite turiștilor să se bucure de soare și de căldură în cea mai mare parte a anului, ceea ce este perfect pentru călătorii care vor o vacanță de vis. O viață de noapte vibrantă, obiective turistice impresionante, o gastronomie deosebită, un centru modern și ofertant al cumpărăturilor, plaje cu nisipuri aurii, hoteluri, baruri, cafenele… Nimic nu îți va lipsi în Kusadasi. Poate doar timpul scurt care nu îți va permite să explorezi cu adevărat viața localnicilor.

Ştiaţi că?

  • Kusadasi a fost denumit astfel deoarece se aseamănă cu o pasăre la formă (Kusadasi înseamnă Insula Pasăre).
  • Cea mai bună perioadă în care poți vizita Kusadasi sunt lunile aprilie, mai, septembrie și octombrie. Asta pentru că în timpul verii este mult prea cald.
  • Locul de întâlnire al turcilor în Kusadasi este aproape de mare, în fața statuii Ataturk. Aici se reunesc localnicii în zilele de sărbătoare și când se țin ceremonii.

[tabgroup]
[tab title=”Obiective turistice”]

Cele mai impresionante obiective turistice din Kusadasi sunt situate atât în orașul propriu-zis, cât și în vecinătatea lui. În oraș merită să vizitezi Zidurile Kusadasi, Caravanserai-ul Okuz Mehmet Pasha, construit în anul 1618, moscheea Kaleici Camii, dar și peninsula Guvercin Adasi, unde poți lenevi pe plajele cu nisip auriu, în timp ce admiri castelul bizantin. Alt obiectiv inedit ar fi Muzeul din Camlik, localizat într-o locomotivă.

În împrejurimi, există vestigii istorice de o mare însemnătate, care datează încă din antichitate: Ephesus, vechiul oraş unde s-a născut filosoful Heraclitus; casa Fecioarei Maria, locul unde mii de pelerini creștini se adună în fiecare an; Templul lui Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice; Miletos, împreună cu Teatrul Roman și moscheea Ilyas Bey; Templul lui Apollo, un exemplar reușit al arhitecturii greco-romane și un simbol al măreției regiunii; Aphrodisias, datorită statuii Afroditei și a ruinelor Băilor lui Hadrian; Pamukkale, o capodoperă a naturii, un peisaj format din formațiuni calcaroase care se aseamănă cu un castel din bumbac.

[/tab]
[tab title=”Timp liber”]

În Kusadasi, totul începe cu o cafea turcească și se încheie cu un pahar de raki. Esențe tari, păstrate în pahare mici, care oferă contextul ideal pentru a savura cu adevărat bucătăria turcească și spiritul local. În Kusadasi există o viață de noapte tumultoasă, potrivită pentru cei care vor să petreacă până în zorii zilei, îndeosebi în timpul verii. Desigur, și ziua te poți delecta cu un pahar de vin într-unul din pub-urile și cafenelele din oraș, cum ar fi Akdeniz, Jimmy s Irish Bar, Jade sau Orient Bar.

Gastronomia turcească este o fuziune de arome, gusturi și senzații. În Kusadasi trebuie să încerci un kebab cu carne de miel, salata de vinete, pilaful din orez cu hamsii, dar și dulciurile însiropate precum baklava, helva sau kadayif. Printre ele mai bune restaurante din zonă se numără și Kazim Usta, Bebop, Saray, Kofteci Ali sau Ferah.

Parcul Național din Kalamaki, situat doar la 30 de km de Kusadasi, este locul perfect pentru a te relaxa la un picnic, pentru a face plajă, a te destinde și a te elibera de toată energia negativă. Aici găsești și cafenele, șezlonguri și umbreluțe, toate pentru confortul tău.

Dacă vrei să faci cumpărături, Kusadasi este echivalentul unui complex comercial uriaș, cu deosebirea că acesta se numește bazar și poți să negociezi prețul oricărui produs! În bazar poți găsi haine, bijuterii, condimente, textile și așa mai departe. În piață vei găsi legume și frcute proaspete, fistic, smochine și alte delicatese locale; iar în magazinele cochete de pe străduțele din Kusadasi te așteaptă cu tot felul de covoare, broderii, obiecte de artă și multe suveniruri și cadouri pentru cei dragi.

[/tab]
[tab title=”Cazare”]

În Kusadasi și prin apropiere există numeroase unități de cazare, care oferă condiții bune și foarte bune, au priveliște spre oraș, camere mobilate modern și spațioase, acces gratuit la internet prin wireless, centre de fitness și spa și alte facilități. Cele mai bine cotate hoteluri sunt Efe Hotel (prețuri de la 80 de euro/ noapte), Palm Hotel**** (de la 35 de euro/ noapte), Hotel Ilayda** (de la 63 de euro/ noapte), Sozer Hotel*** (de la 40 de euro/ noapte), Surtel Hotel*** (de la 30 de euro/ noapte), Istankoy Hotel*** (de la 40 de euro/ noapte).

De asemenea, poți alege să te cazezi într-o pensiune sau într-un complex de apartamente. Ofertele sunt Kusadasi Guest House (de la 23 de euro/ noapte), Sezgins Pension* (de la 35 de euro/ noapte), Anzac Golden Bed Pension* (de la 75 de euro/noapte) sau Royal Residene Apart (de la 40 de euro/ noapte).

[/tab]
[tab title=”Transport”]

Cu avionul de la București spre Kusadasi vei ajunge la Izmir, cel mai apropiat aeroport (la 80 km de oraș), iar prețul unui bilet dus variază între 62 de euro cu Pegasus, 155 de euro cu Tarom sau 168 de euro cu Lufthansa. Cu autocarul poți da 80 de euro pe un drum dus-întors, iar cu trenul va trebui să schimbi câteva curse. Cea mai avantajoasă ar fi mașina personală, care va parcurge 1100 de km în aproximativ 19 ore.

Prin Kusadasi sau pentru a ajunge în împrejurimi te poți deplasa cu mini-autobuzele, numite dolmuș, cu taxi-ul (dar să ții minte că noaptea tariful pe km se dublează) sau pe jos, întrucât nu este un oraș chiar atât de mare.

[/tab]
[/tabgroup]

Kusadasi este un oraș superb, o destinație turistică exotică, zona unde sunt concentrate cele mai mari atracții ale Turciei, unde turiștii pot alege din sute de modalități de petrecere a timpului liber, pot să facă safari, off-road, să mănânce un kebab autentic, să bea o cafea turcească alături de localnici, iar apoi să rămână uimiți de templele antice dedicate zeităților sau de peisajele calcaroase care îți taie respirația în Pamukkale.

Kusadasi este locul unde spiritul turc, designul cosmopolit și vremea frumoasă se îmbină armonios și oferă cadrul ideal pentru o vacanță de vis pentru orice turist. Voi ce credeți, am dreptate? Ați ajuns la Kusadasi? Cum vi s-a părut?

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *