Search
Generic filters
Exact matches only

Descoperă Vatra Dornei

Vatra-Dornei, denumită și ”Perla Bucovinei”, este ca mărime cel mai mic municipiu din județul Suceava. Situată în depresiunea Dornelor, în regiunea istorică Bucovina de sud la altitudinea de 802m, localitatea este cunoscută pentru calitatea și diversitatea oportunităților turistice. Acestea, combinate cu frumusețea peisajelor care înconjoară orașul, cu oamenii primitori și calzi, cu variatele opțiuni de petrecere a timpului liber, fac din Vatra-Dornei destinația perfectă de vacanță atât iarna cât și vara pentru turiștii de toate vârstele.

Cazare și restaurante

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care un turist le ia în considerare la setarea destinației de vacanță este desigur costul și confortul dat de ofertele de cazare din zonă. Vatra-Dornei se poate mândri cu o multitudine de hoteluri, pensiuni, vile sau căbănuțe care oferă cazare în cele mai bune condiții, la prețuri pentru toate buzunarele. În interiorul orașului, sau în comunele alăturate, la mică distanță de oraș, oricine are posibilitatea de a găsi cazarea dorită.

În ceea ce privește locurile de servit masa, restaurantele din Vatra-Dornei sunt recunoscute pentru meniul specific bucovinean și nu numai. Celor care doresc să încerce bucatele tradiționale, meniurile restaurantelor le vor fi cu siguranță pe plac. La fel ca și multitudinea de opțiuni de pe meniu, și lista de restaurante este semnificativ de lungă. Restaurantul Belvedere, restaurantul Karmina, Casa di David, Cabana Schiorilor sau Casa Bucovineană sunt doar câteva exemple de locații unde se pot găsi mâncăruri pentru toate gusturile.

Tratamente balneare

Vatra-Dornei este cunoscută pentru baza de tratament Bradul-Călimani, care oferă servicii de fortificare a sănătății precum băi carbogazoase, băi de plante medicinale, dușuri la care se adaugă termoterapia, împachetări cu nămol și parafină, electroterapia, fototerapia și multe altele. La baza de tratament pot fi tratate diferite afecțiuni precum profilaxie, afecțiuni ale aparatului cardio-vascular, afecțiuni ale aparatelor locomotorii, boli ale aparatului respirator, ale aparatului digestiv, nevroze, anemii, diabet și multe altele.

De asemenea, pentru refacerea sănătății, stațiunea Vatra – Dornei oferă factori naturali precum izvoarele cu apă termală carbogazoase, izvoarele termale, bicarbonate, calcice, magnezice și sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate, precum și nămolul de turbă din zona Poiana Ștampei.

Obiective și trasee turistice

Depresiunea Dornelor abundă în locuri interesante de vizitat, iar orașul Vatra-Dornei facilitează turiștilor săi atingerea tuturor obiectivelor turistice din zonă. Monumentele Moldovei medievale, abundând de istorie, se află concentrate în Bucovina, majoritatea aflându-se la doar câțiva zeci de kilometri distanță de oraș. În doar câteva zile, turiștii interesați de istorie și de turismul religios au posibilitatea de a le vizita pe toate.  Mânăstirile din nordul țării, adevărate monumente ale ținutului, sunt frecventate anual de mii de turiști din Vatra-Dornei. Picturile exterioare și interioare, precum și arhitectura deosebită a lăcașelor de cult Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița și Putna fac din acestea adevărate repere ale multor trasee turistice nu doar românești, ci și europene.

Țara Dornelor păstrează de asemenea neatinse tradițiile populare. Detalii despre portul tradițional bucovinean, cântecele și dansurile localnicilor pot fi găsite din abundență în Vatra-Dornei. Acestea pot fi întâlnite în muzeul etnografic din stațiune sau în casele muzeu din Dorna-Arini, Panaci, Dorna Candrenilor sau Ciocănești. De asemenea, turiștii pot lua parte la festivalurile anuale ale orașului sau ale comunelor din preajmă, unde pot admira tradițiile bucovinene în aer liber și se pot desfăta cu bucatele tradiționale.

Pentru un plus de istorie și totodată pentru un loc preferat de copii, se poate vizita de asemenea Castelul Dracula, aflat în Pasul Tihuța, la 37 de kilometri distanta de Vatra-Dornei.

Sport și timp liber

Depinzând de anotimp, pasionații de sport au o multitudine de opțiuni care să le satisfacă dorințele.

În timpul iernii, Vatra-Dornei, orașul sporturilor albe, nu lasă nicio clipă de răgaz amatorilor de activități sportive. Pârtiile de schi și sanie primesc în fiecare an mii de turiști din țară și din străinătate, fie amatori sau sportivi de performanță. Pârtiile modernizate oferă diferite niveluri de dificultate, astfel încât oricine poate schia sau poate învăța, singuri sau asistați de instructori. De asemenea, coborârile cu snow-mobilul sau plimbările cu ATV-ul reprezintă o provocare interesantă și palpitantă. Tot în timpul iernii, în luna februarie, se organizează Serbările Zăpezii, un eveniment menit a atrage turiștii prin muzică, dans, sporturi de iarnă și multă zăpadă.

În timpul verii, Vatra-Dornei își ține turiștii ocupați cu activități din cele mai diverse. Traseele montane sunt străbătute anual de turiștii pasionați de cățărări montane, conduși de ghizi experimentați. Ca repere accesibile menționăm Dealul Negru, Muntele Bârnărel, Oușorul și Râncul Mare. Cele cu o dificultate mai crescută sunt Masivul Călimani, Suhard sau Rodnei.

Pentru o priveliște încântătoare se poate lua telescaunul care urcă pe o distanță de 3 kilometri, în vârful Dealului Negru, la 1300 m altitudine. De asemenea, vizitatorii pot alege activități precum călătoriile cu bicicleta, river-rafting, zborul cu parapanta sau luptele pe terenul de Paintball.

Deși relativ micuț, orașul bucovinean întrunește multe dintre calitățile pe care ar trebui să le aibă o destinație de vacanță. Venind în întâmpinarea diferitelor nevoi ale turiștilor, Vatra Dornei reușește să se mențină cu succes în topul destinațiilor de vacanță din țară, atrâgând anual mii de turiști interesați de zona pitorească, plină de istorie moldovenească, de peisajele frumoase sau de activitățile care niciodată nu plictisesc vizitatorul Țării Dornelor.

Foto

Damian Gicoveanu

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *