Search
Generic filters
Exact matches only

Huangshan – Muntele Galben – China

Simbol al spiritualitatii chineze si apartinand patrimoniului Unesco, Muntele Galben este unul dintre cei mai spectaculosi munti ai Chinei. O vedere care iti taie respiratia, alcatuita din varfuri colturoase care strapung norii, fara a avea nimic infricosator, ci mai degraba, o imagine care te indeamna la reverie.

Cu inaltimi de pana la 1.800 de metri, unele piscuri poarta denumiri ce stau sa confirme originile de poveste ale locului: Piscul Florii de Lotus, Culmea Stralucirii sau Piscul Capitalei Ceresti sunt numai trei dintre cele 72 de piscuri care alcatuiesc Muntele Galben. Formate din granit cristalizat din roca topita, aceste stanci au fost modelate de-a lungul timpului de natura, aceeasi care le-a inzestrat si cu o frumusete stranie. Frumusetea unica a peisajului a reprezentat muza suprema pentru generatii de artisti chinezi, astfel ca muntele a devenit unul dintre cele mai prezente simboluri pe panza, ceramica sau lemn.

Potecile sunt marcate si conduc calatorii catre temple, castele, lacuri, stanci bizare, insa unele trasee sunt recomandate numai profesionistilor. Este de evitat sa vizitati aceasta regiune in vacante, cand sute de mii de turisti in speta chinezi urca acest munte, iar potecile cu scari foarte stramte, pot transforma o excursie intr-un calvar. Mai mult, vizitarea ar trebui sa se faca intr-un sezon uscat, deoarece scarile extrem de alunecoase, datorita utilizarii excesive, pot sa faca probleme pana si pe timp uscat, darmite cand ploua.

Veti putea observa si o zona in care sunt mii de lacate prinse fara chei, dupa traditia ca indragostitii care trec prin zona sau cunostiinte ale acestora, cumpara lacate pentru a le prinde impreuna ca simbol al iubirii eterne. Personal am fost impresionata de padurea de bambus si am inteles de ce in toate santierele pe care le-am vazut, schelele de contructii erau din bambus, pe care muncitorii urcau la inaltimi impresionante, fara prea multa protectie, insa acesta este alt subiect, pe care nu-l vom dezvolta aici.

Muntele Galben sau „Yellow Mountain” este foarte cunoscut pentru rasaritul deosebit pe care muntele galben poate sa il ofere turistilor, iar pentru a-l observa este nevoie sa va cazati pe munte, unde de-altfel exista hoteluri si restaurante. Mai mult, sunt cateva hoteluri impresionante in constructii, ceea ce ne arata ca acest popor stie sa profite de spiritualitatea oferita de capitalism  .

Alimentarea cu provizii a acestor locatii turistice se face de catre persoane „carausi”, care urca alimentele in spate pentru salarii de mizerie, de genul 7 EUR/zi de lucru.

Personal, am fost cazata in orasul Huangshang – un oras cu aprox 2 milioane de locuitori, intr-o imensitate de hotel, nu prea incalzit pentru luna martie, care seamana foarte mult cu hotelurile comuniste romanesti.

Este foarte important sa fiti pregatiti pentru astfel de excursii si sa aveti bocanci de drumetie, pelerine de ploaie, pulovere, apa etc., astfel incat sa nu fiti luati prin surprindere de vremea schimbatoare. De asemenea, este recomandata o conditie fizica buna, deoarece de la teleferic si pana in varful muntelui se urca timp de cel putin o ora.

In China, se spune ca fiecare chinez trebuie sa urce macar o data pe Muntele Galben, care nu face parte insa din Cei Cinci Munti Sacri. Sper ca v-am starnit interesul legat de vizitarea acestui munte si las pozele sa graiasca de la sine.

Foto via Patrick Li

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *