Search
Generic filters
Exact matches only

Marsilia – oras, port si sapun

Marsilia („Marseille” in limba franceza) este al doilea oras ca marime din Franta dupa Paris si cel mai important port comercial al Frantei. Tocmai datorita iesirii la Marea Medirana, Marsilia a primit locuitori din Africa si din interiorul Frantei, astfel devenind un oras cosmopolit, aglomerat si la fel ca toate orasele de acest gen, cu extreme sociale incredibile. Acestea se polarizeaza in jurul cartierelor sic si ale suburbiilor violente.

Centrul acestui oras m-a socat tocmai datorita extremelor. Bulevardele sic ascund in spatele lor cartiere populare de imigranti de a 2- a si a 3-a generatie, adica primele generatii nascute pe teritotiu francez din imigranti si nu numai. Cartiere comerciale populate cu piete in strada, cu voie buna si extrem de aglomerate.

Este un oras ideal din punct de vedere al reliefului, deoarece are atat mare, cat si munte, deci care poate multumi orice vizitator. Sunt multe lucruri de spus despre acest oras, iar personal, din punct de vedere turistic, am fost atrasa de 3 obiective majore:

Basilique Notre Dame de la Garde – construita aici in 1214, imbinand stilul bizantin cu cel roman, in care te simti ca in orice biserica ortodoxa din Romania, diferentele fiind legata de faptul ca in interior de plafonul acestei biserici sunt legate vaporase, fiind considerata ca protectoarea marinarilor. Deasemena, locatia acestei biserici permite o panorama deosebita asupra orasului.

Portul vechi (Vieux port) –  isi disputa locatia turistica cu bastinasii care traiesc si lucreaza in zona, fara a fi deranjati de ochii curiosi ai turistilor.

Les Calanques reprezinta iesiri ale masivului Marseilleveyre in Marea Mediterana, iesiri muntoase spectaculoase, protejate ca rezervatie naturala de catre autoritatile franceze. Acestea ofera o perspectiva inedita asupra marii si permit observarea culorii acesteia in cea mai frumoasa perspectiva posibila – de la intaltime. Sunt accesibile in masina pe un drum extrem de ingust, care permite celor mai abili soferi sa se manifeste. De remarcat ca acest drum rutier este inchis publicului in timpul iernii, insa poate fi parcurs si pe jos de cei care adora drumetiile si miscarea intr-o zona care taie rasuflarea.

Marseille este un oras de descoperit atat cultural, cat si pentru impatimitii sportului cu balon rotund, insa daca il vizitati in masina va sugerez sa gasiti un loc de parcare si obiectivele sa le faceti fie cu transportul in comun, fie pe jos. In functie de perioada a anului, acesta este extrem de aglomerat, la fel ca toate orasele de aceasta talie din Europa.

Regiunea Marseille se remarca lingvistic prin „accentul de sud” extrem de evident si care pot pune in dificultate chiar si cel mai experimentat vorbitor de limba franceza. Culinar, regiunea iese in evidenta cu specialitatile din fructe de mare, cu salatele tipic mediteranene cu ulei de masline. De asemenea, unul dintre cel mai cunoscut produs al regiunii este sapunul („le savon de Marseille”), fabricat artizanal cu arome de lavanda, miere, menta sau trandafiri.

In ceea ce priveste cazarea, acesta ofera nenumarate oportunitati, doar trebuiesc cautate, iar preturile variaza in functie de asteptari. Trebuie sa subliniem ca Marseille este un oras scump si ca necesita un buget pentru a fi vizitat, insa merita toti banii!

Foto via Daniel Paraschiv

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *