Melbourne este capitala statului federal Victoria, aflat ȋn sud-estul Australiei. Este situat pe râul Yarra, în apropiere de vărsarea acestuia în golful Portului Phillip și are o populaţie totalǎ de aproximativ 4 milioane de locuitori.
Acest oraș a fost fondat dupa 47 de ani de la venirea europenilor ȋn Australia, adicǎ ȋn anul 1835, pe așezǎrile deja existente ale aborigenilor. S-a dezvoltat rapid dupǎ anul 1851 cȃnd, ȋn Victoria, au fost descoperite cantitǎţi mari de aur.
Clima de care beneficiazǎ este una interesantǎ, foarte schimbǎtoare, de tip oceanic moderatǎ. Australienii spun despre Melbourne cǎ este orașul celor 4 anotimpuri ȋntr-o singurǎ zi.
În luna august al anului 2011 Melbourne a fost declarat de cǎtre ziarul The Economist -the world’s most liveable city-, urmat de cǎtre Viena și Vancouver. Se regǎsește și ȋn primele 10 orașe universitare, la nivel mondial.
Deși are reţele feroviare si rutiere foarte bine dezvoltate, metoda recomandatǎ de a ajunge ȋn Melbourne este cea pe calea aerului, Melbourne Airport fiind un aeroport international de mari dimensiuni, bine organizat pȃnǎ ȋn cele mai mici detalii. Cu un taxi vom ajunge ȋn centrul orașului ȋn 30, poate 40 de minute pentru suma de aproximativ 50 $ australieni (AUD). Putem ȋnsǎ alege o variantǎ mai ieftinǎ, și anume autobuzul expres de la aeroport ȋn centrul orașului și invers, numit Skybus, funcţionabil 24/7, biletul costȃnd 17 AUD / persoană pentru o cǎlǎtorie sau 28 AUD pentru a ne asigura atȃt dusul, cȃt și ȋntorsul la aeroport și putȃnd fi procurat la faţa locului sau online. Binenţeles, se pot și ȋnchiria mașini private de la birourile de acest gen din aeroport, ȋnsǎ aria metropolitanǎ a Melbournului se dezvǎluie cel mai bine parcurgȃnd-o pietonal sau, pentru distanţe mai lungi, utilizȃnd frumoasele tramvaie comunitare vopsite ȋn verde și auriu.
La nivel global, Melbourne este considerat al 2-lea cel mai popular oraș australian dupǎ Sydney, oarecum nedrept, deoarece sunt orașe foarte diferite. Dacǎ cel din urmǎ are un aer mai pompos și cunoaște o viaţǎ urbanǎ mai agitatǎ, Melbourne este considerat deseori capitala culturalǎ și sportivǎ a Australiei. În ultimii ani acesta a dobȃndit și o aurǎ de oraș glossy, gǎzduind evenimente internaţionale multiple și dezvoltȃnd o viaţǎ de noapte cu adevǎrat delicioasǎ.
Trecȃnd ȋn latura subiectivismului, afirm faptul cǎ cea mai bunǎ perioadǎ ȋn care se poate vizita orașul este vara, plus lunile vecine acestui anotimp (noiembrie, respective martie, avȃnd ȋn vedere cǎ vara australianǎ ȋncepe ȋn decembrie si se terminǎ ȋn februarie) deoarece vremea este prietenoasǎ, dar și pentru cǎ douǎ mari evenimente sportive au loc: ȋn ianuarie este turneul anual de tenis Australian Open, iar ȋn martie Marele Premiu al Australiei de Formula 1. Participarea la oricare dintre cele douǎ este absolut un “must do” dacǎ vǎ aflaţi ȋn perioadele respective ȋn Melbourne. Organizarea orașului se schimbǎ și se centreazǎ pe evenimente.
Aria metropolitanǎ are numeroase atracţii grozave pentru turiști, fiind un amestec inedit de arhitectura modernǎ, cu clădiri zgȃrie-nori sau cu design futurist și construcţii ȋn stil victorian. Un bun exemplu ȋn acest sens ȋl face staţia gǎrii de pe Strada Flinders (Flinders Street Station), clǎdirea simbol, din central orașului, adesea punct de reper. La doar cȃteva zeci de metri de ea, peste drum, se aflǎ Piaţa Confederaţiei (Federation Square), un mare punct de atracţie pentru turiști datoritǎ clǎdirilor sale moderne distribuite ȋn formǎ de U, dar și evenimentelor ce se desfǎșoarǎ acolo. Este vorba practic despre un centru civic, de 3,2 ha, inaugurat ȋn anul 2002.
Din Piaţa Confederaţiei, stȃnd cu faţa cǎtre gara Flinders, se poate observa cea mai ȋnaltǎ clǎdire din oraș, Eureka. Construcţia are 297 m ȋnǎlţime, distribuiţi ȋn 88 de etaje și a fost finalizatǎ ȋn anul 2006, dupǎ 4 ani de muncǎ. Spaţiul interior este preponderent dedicat apartamentelor rezidenţiale, ȋn numǎr de 556. Partea cea mai interesantǎ este ultimul sǎu etaj, un punct excepţional de observare a Melbournului, la 360º. O altǎ atracţie a acestui ultim etaj o constituie o ȋncǎpere din sticlǎ (numitǎ The Edge), sub formǎ de cub, ce iese ȋnafara clǎdirii cu 3 m. În momentul intrǎrii turiștilor ȋn ea pereţii sǎi sunt opaci, devenind transparenţi dintr-o datǎ, cȃnd extinderea sa este completǎ. Costul biletului de acces la Eureka 88 este de 18.50 AUD, intrarea și ȋn acel cub de sticla fiind taxatǎ cu un extra de 12 AUD.
Oraș cosmopolit, Melbournul necesitǎ cȃteva zile bune pentru a fi descoperit. Timpul alocat vizitǎrii diferitelor atracţii turistice trebuie calculat bine, pentru a nu fi omise și urmǎtoarele: acvariul, parcul Regina Victoria, catedralele Sf. Paul și Sf. Patrick, Casa Parlamentului, plimbǎrile pe malurile rȃului Yarra, magazinele de suveniruri ori Cazinoul Crown, la parterul cǎruia se aflǎ o zonǎ foodcore și se poate mȃnca foarte bine cu bani puţini, la etajele superioare fiind cluburi de noapte cu renume.
Foto via Max S