Search
Generic filters
Exact matches only

Muzee in Constanta (II din IV).

Prima parte, aici.

4. Complexul Muzeal al Ştiinţelor Naturii
Adresa: Bulevardul Mamaia, nr. 255
Program: zilnic, 09 – 20
demonstraţii Delfinariu: 11; 15; 19
demonstraţii Planetariu: 10; 11:30; 13:30; 15:30; 17; 18; 19:30
program Acvariu: 09 – 20
Tarife: unic, 50 lei – adulţi, 25 lei – elevi şi studenţi (pentru copiii sub 5 ani intrarea este liberă)
Acvariu: 20 lei – adulţi, 10 lei – elevi şi studenţi (copiii sub 5 ani, idem)
Telefon: 0241 54 70 55

Componenţă şi scurtă descriere (sursă, website oficial):
Delfinariul – şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit se organizează demonstraţii cu delfini şi lei de mare. Din 1995, au fost obţinute două exemplare de leu de mare sud-american (Otaria byronia), John şi Lorry, originare de pe coastele Americii de Sud.
În 2010, au fost achiziţionate 3 exemplare tinere de afalin (Tursiops truncatus) provenite de la Aquarium Beijing, instituție colaboratoare. Cele 3 exemplare, un mascul şi două femele, au fost antrenate în primele două luni după sosire de o echipă mixtă româno-chineză.

Expoziţia de păsări exotice – a intrat în circuitul turistic începând cu anul 1982, fiind amplasată în imediata apropiere a Microrezervaţiei. Pe o suprafaţă acoperită de 100 de mp, în voliere mari, cu compartimentare adecvată pentru hrană, cuibărit, zbor şi repaus pot fi admiraţi reprezentanţi ai diferitelor specii de păsări din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee şi America de Sud.
În cadrul secţiei au loc şi diverse parteneriate, manifestări cultural-educative, expoziţii tematice sau permanente, consacrate anumitor evenimente specifice precum şi ghidaje sau lecţii de biologie extra-şcolare, pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor sau studenţilor.

Acvariul – amplasat la malul mării pe faleza Cazinoului, în imediata vecinătate a acestuia, este şi primul acvariu public din România şi a fost inaugurat la 1 mai 1958. Clădirea care îl adăposteşte, construită la începutul sec. XX, a trebuit reamenajată în totalitate, ea având până în anii ‘50 altă destinaţie. Acvariul a rămas cea mai mare instituţie de acest gen din ţară, deşi ulterior şi alte muzee de ştiinţe ale naturii au înfiinţat secţii cu acelaşi profil. Spaţiul expoziţional este destinat prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.
Pentru a facilita prezentarea vieţuitoarelor, dar şi accesul vizitatorilor la informaţii, patrimoniul expoziţional este reprezentat de peste 100 de specii (aprox. 1300 de exemplare) de vieţuitoare acvatice şi este structurat pe mai multe secţii – Marină, Dulcicolă şi Ihtiofaună exotică.

Microrezervaţia Deltei Dunării – a intrat în circuitul public începând cu anul 1985 şi se întinde pe o suprafaţă de cca. 6 ha, din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari, căprioare), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale. Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice, iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky. În cadrul Microrezervaţiei puteţi întâlni, într-un cadru natural deosebit, un număr de 46 specii, cu un efectiv de peste 170 de exemplare.

Observatorul astronomic (Planetariul) – a fost înfiinţat în anul în care omul a reuşit sa “atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), şi destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului. Pentru cei care nu au vizitat niciodată un Planetariu, este o experienţă de neuitat. Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat. În sala prevazută cu aer condiţionat, poţi petrece o noapte în câteva zeci de minute, totdeauna având siguranţa unui “cer senin”.

Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8m şi o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss-Jena). Observatorul Astronomic a luat fiinţă în anul 1970. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se află şi cupola pentru observaţii astronomice. Aceasta are un diametru de 5 metri şi adăposteşte un telescop cu oglindă tip Cassegrain, care are diametrul de 150 mm, distanţa focală reală de 900 de mm (echivalentă 2250 de mm), iar grosismentul max. 360x.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *