Search
Generic filters
Exact matches only

Oxford Christ Church – Lumea lui Harry Potter si a regilor

Oxford este unul dintre cele mai frumoase orase istorice ale Angliei, cladirile faimoase, cursele de canoe, obiceiurile culturale, restaurante cu o varietate de specificuri din intreaga lume si atmosfera placuta creata de studentii prietenosi il fac un loc placut in care sa iti petreci macar o vacanta.

Luand pe rand aceste aspecte, cand vine vorba de cladiri, celebrele colegii si universitati ies in evidenta prin stiluri arhitecturale deosebite reprezentand principalele atractii turistice ale orasului, atat prin constructia in sine, cat si prin atmosfera si bineinteles studentii ajunsi celebrii care le-au calcat pragul.

Unul dintre cele mai renumite colegii, cel mai vechi -1525 – si in jurul caruia s-au dezvoltat de-a lungul timpului celalalte colegii Chirst Church, unde au fost educati regi si prim-ministrii si care, alaturi de Trinity College din Cambridge, este considerat cel mai aristocrat colegiu din Anglia.

Acest loc a devenit si mai renumit in ultimii ani ,printre cei care nu sunt neaparat pasionati de aspecte cultural-istorice, si datorita faptului ca aici s-au filmat numeroase secvente din seriile celebrului film “Harry Potter” , sala de mese a colegiului, care pare foarte mica in realitate fata de imaginile din film, cat si turnul in jurul caruia se realizau intrecerile pe maturi apar in multe scene si au devenit adevarate puncte de atractie ale locului. Ceea ce este interesant, este faptul ca pana si in film s-au pastrat obiceiuri traditionale ale locului precum momentul in care decanul bate cu ciocanelul si binecuvanteaza masa, interzicerea vorbitului in timpul cinei si tinuta obligatorie. Mai trebuie remarcat insa drumul care duce pana la colegiu, care atunci cand ploua, fenomen meteo la el acasa in Anglia, este foarte mlastinos, iar parcelele de gazon tunse la milimetru iti atrag privirile indeajuns incat sa iti murdaresti incaltarile.

Odata ajunsi acolo, terminand de analizat arhitectura deosebita din exterior, va trebui sa platiti taxa de intrare, care nu este deloc de neglijat: 4.90 lire pentru un adult, 3.90 lire pentru un student si pentru cei sub 18 ani iar pentru familii este un pret special de 9.80 lire, special ar fi fost daca ar fi o familie mai numeroasa. De specificat faptul ca au acces gratuit copii sub 5 ani. Cum intrati , daca ati vazut macar unul din filmele Harry Potter, fara sa vreti, aveti un deja-vu ca ati mai fost in acest loc, tavanele, arhitectura peretilor, scarilor parca va este cunosctuta, dar in acelasi timp o studiati cu mare interes. Acele arcuri specifice unite intr-un punct pe tavan sunt deosebite, si un bonsai imens intr-o gradina interioara atrage privirile tuturor, mai sunt numeroase statuete, unele misterioase altele foarte sobre, vitraliile deosebit de frumos colorate care au rezistat sute de ani in lumina soarelui fara sa fie restaurate, lucru greu de imaginat, gradina mare interoara, cea cu celebrul turn are un gazon parca ar fi turnat cu ceva, pus fir cu fir, prea perfect pentru notiunea de gazon.

In final, punctul central de atractie al cladirii, sala de mese celebra pentru secventele de la inceputul filmului si care sa nu va speriati ca va pare foarte mica in realitate, traim in secolul XXI si tehnologia este capabila de orice. Trebuie sa stiti ca turul prin aceasta sala de mese se face doar intr-o directie si daca mergeti cu grup numeros sau prindeti zile aglomerate nu aveti timp sa studiati tablourile din multele ce umplu peretii din lambriu de lemn masiv, pentru ca sunteti presati din cei din spate care nu au aceleasi intentii. Un detaliu foarte important al vizitei in sala de mese cat si in multe alte locuri din cladire il reprezinta luminozitatea, care datorita candelabrelor cu lumanari, ramane la indemana lampilor de pe mese, mai ales ziua in conditiile in care afara sunt obisnuitii nori si influenteaza negativ lumina zilei.

In concluzie, nu luati vizita la Christ Church ca pe o vizita la muzeu, pentru ca este mult mai mult decat atat, este plina de mister imbinat cu istorie, cultura, fantezie. Ca o lume de poveste.

Foto via Toby Leung

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *