Dacă te-ai gândit să faci o drumeţie în altă ţară, îţi pregăteşti concediul, eşti în Paralia Katerini şi vrei să vizitezi şi altceva, Muntele Olimp este destinaţia perfectă, care te va ajuta să te relaxezi şi să inspiri puritatea şi farmecul naturii. Ultima aplicaţie a Facultăţii de Geografie am petrecut-o în Grecia Nordică şi implicit în Muntele Olimp.
Muntele plin de lumină (denumire etimologică a numelui), este cel mai vechi şi mai bine protejat parc natural (înca din 1938). Muntele are o vechime de peste 200 de milioane de ani, cu peste 1.700 de specii de plante , reprezentand 25% din flora întregii Grecii. Pe lângă biosfera vastă, apa cristalină a râului Enippeas, face ca Muntele Olimp să fie un loc ideal pentru iubitorii de drumeţii.
Plecarea a fost la ora 5 dimineaţa, din Paralia Katerini, spre oraşul Litochora. Am mers cu autocarul de la Litochoro până la primul refugiu, Prionia (1100 m). Nu este recomandat să mergi cu autocarul, datorită drumului foarte îngust şi neasfaltat. Şoferul a mers cu spatele 5 km din cauza că nu avea unde să întoarcă. Noi am fost norocoşi pentru că am avut la dispoziţie autocarul, dar pentru cei care vor să îşi organizeze această excursie pe cont propriu, este bine de ştiut că din Paralia Katerini se pot închiria scutere, cu care poţi să mergi pana în Litochora. Inchirierea unui scuter este 16 euro/zi, plus alimentaţia, care poate costa înca 5 euro. A doua opţiune este să cumperi excursia de la Agenţiile de Turism locale şi costă aproximativ 20 de euro.
La ora 7.30 a.m. cu entuziasm şi energie, am început urcarea până la refugiul (2060 m). Refugiul „A” are 110 locuri (12 euro, 10 pentru membrii cluburilor alpine din lume) şi serveşte ciorbă de legume la 4 euro foarte bună. Fiindcă era luna mai, traseul spre Vârful Mytikas (2.919 m) era închis. Se deschide începând cu luna iunie şi se închide în septembrie. Până la refugiul „A”, este un traseu de dificultate medie, care străbate terenuri cu iarbă moale însă pe alocuri sunt stancoase. Pentru cei care nu au condiţie fizică foarte bună, pot să viziteze satele tradiţionale de la baza muntelui (Elatohori, Paleos Panteleimonas).
Surpriza a venit în momentul în care am realizat că, am greşit traseul de întoarcere. In loc de traseul scurt am pornit prin Canionul Enipeas, marcat cu A4, dar s-a demonstrat mai târziu că a fost o greşeală cu urmări plăcute. Un traseul care coboară sub nivelul mării, cu multe puncte de belvedere, multe poduri care străbat apa cristalină şi te ghidează pe urmele zeilor. Traseul a fost absolut incredibil, pe langă superbul peisaj, am fost surprinşi să găsim şi ruinele Manăstirei Agio Dionysios construită în 1542 şi peştera unui pustnic cunoscută şi sub numele de Agios Silaio (Peştera Sfantă).
Poteca este amenajată cu pietre fixate în pământ şi buşteni, iar ieşirea din canion se face la poarta de intrare în Parcul Naţional Olimp. Extenuaţi după drumeţia făcută, dar cu chef de distracţie am hotărat să sărbătorim ultima seară în stil grecesc. Cum altfel, decât în satul Paleos Panteleimonan. Nu Panteliomonul din Bucureşti ci un sat tradiţional de la baza muntelui Olimp, situat la altitudinea de 600 m, cu o frumoasă privelişte către Riviera Olimpului. Satul are o vechime de 500 de ani şi o arhitectură unică care se păstrează şi se conservă şi acum. Se poate spune că este un muzeu în aer liber şi este normal să se afle pe lista monumentelor protejate UNESCO. In centru se află taverne unde puteţi gusta mancăruri tradiţionale greceşti.
Am sărbătorit seara grecească într-un local rustic, şi am servit apreritiv format din vinete coapte şi branză, tzatichi, (5 euro), felul 1 salată, felul 2 miel, cocoş în sos de vin cu ciuperici (9 euro) şi desertul a fost iaurt de capra cu dulceaţă. De baut recomand o portie de rachiu (tsipouro) sau ouzo.
Pentru mai multe informaţii în legătură cu drumeţia pe munte, poţi să afli de la Clubul Alpin din Litochoro, adresa aici , despre mitologia grecească pe internet. Deasemenea Clubul Alpin Bacau, redă în detaliu cele 7 zile petrecute pe munte aici.
Prin urmare cei care iubesc mitologia grecească şi o vacanţă activă, Muntele Olimp este locul ideal pentru a-ti petrece concediul.