Search
Generic filters
Exact matches only

Sighetul Marmației – un oraș cu tradiții și obiceiuri bine păstrate

Dacă vrei să pășești într-un ținut unde încă tradiția se pastrează la cotele cele mai înalte, un oraș din Romania care merită vizitat este Sighetul Marmatiei. Fiind al doilea oraș ca dimensiune al ținutului Maramuresului istoric, la graniță cu Ucraina, Sighetul Marmatiei este unul care s-a aflat sub stapanirea austro-ungarilor, mărturie stând încă arhitectura din această perioadă.

Sighetul-Marmației are numeroase obiective turistice atât în interiorul orașului, cât și în împrejurimi. Centrul este marcat de o catedrală in stil gotic, Catedrala Romano-Catolică, care are o vechime de peste 150 de ani. Nu departe de aceasta se afla alte doua catedrale, una ortodoxă, resprectiv, una reformata. Bisericile sunt situate in jurul unui parc central care se întinde pe o suprafața de 70 de metrii în care se afla diferite jocuri unde copii iși pot petrece timpul  sau bănci unde persoanele se pot relaxa si admira priveliștea orașului. Tot aici se găseste un monument important care amintește despre trecut, referitor la revolutie. Acest eveniment este marcat printr-o alta clădire si anume închisoarea de la Sighet, unde numeroși cardinali au fost uciși în perioada regimului comunist. Astăzi, această închisoare este deschisă către public putand fii vizitată în intervalul orar: 9-17, si adapostește numeroase veșminte, obiecte şi poze care au aparținut persoanelor deținute, dar și amintiri si informații referiotoare la aceasta perioada care a marcat trecutul Romaniei. Nu la mare distanță de acesta clădire regăsim un alt loc unde persoanele iși pot petrece timpul și anume parcul numit Gradina Morii, un loc verde unde se regasește un faimos restaurant numit Marmația. De aici putem observa râul care traversează orașul, numit Iza si, de asemenea, podul care face legatura cu dealul orașului, de unde se poate observa toată panorama.

În funcție de perioada anului, turiștii si locuitorii orașului au parte de diferite festivaluri, printre care Festivalul Datinilor și obiceiurilor de iarnă, care se desfașoară chiar in perioada Craciunului, mai exact intre 28 si 30 decembrie și este unul dintre festivalurile cele mai faimoase din această perioadă, deoarece aduce tradiția in prim plan. Pe străzile orașului se pot observa porturile populare din diferite regiuni ale țării și, de asemenea, muzica traditională și obiceiurile specifice. Un alt festival este cel medieval, în luna septembrie, la care participă diferite orașe din Romania, unde se transcede în perioada medievală datorită muzicii care se aude în tot orașul pe perioada celor trei zile și, de asemenea, se poate degusta din preparatele specifice sau admira persoane îmbracate în domnițe si cavaleri.

Transportul în interiorul orașului se face cu masina, cu autobuzele puse la dispoziție de către primăriei sau pe jos, fiind un oraș mediu ca suprafața. Locurile de cazare sunt numeroase, în  centrul găsindu-se diferite hoteluri la prețuri care încep de la 150 de ron pe noapte sau în pensiuni care au prețuri de la 50 de ron.

Restaurantele vă întampină la tot pasul, printre cele mai faimoase fiind Perla Sigheteană și Casa Iurca de Calinesti, acestea fiind restaurantele unde puteți degusta mâncăruri specifice din bucătăria romanească.

Orașul o să te întampine cu un spirit primitor si o sa te faca sa regăsești o parte autentică din inima Ardealului, de aceea te invit să pasești pe aceste tărâmuri incărcate de istorie.

Diana Roman

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *