Search
Generic filters
Exact matches only

Vacanta de cinci stele, cu aventura inclusa in pret

Intrată în patrimoniul mondial al UNESCO din 1991; ca suprafață, a treia deltă din Europa, ca importanță, una dintre cele mai frumoase zone ale României, dacă nu cea mai frumoasă; Delta Dunării atrage anual circa 100.000 de turiști, conform consultanților în turism, citaţi de revista Business Magazin (www bmag.ro).

Dintre aceștia, două treimi sunt reprezentați de turismul la negru, conform unui raport al Prefecturii Tulcea. În contextul crizei economice, din ce în ce mai puține hoteluri și pensiuni își declară numărul real de vizitatori și din ce în ce mai multe persoane își oferă propria locuință pentru cazare, la un preț Nobis Astrid mai mic față de cel de pe piață, turiștilor doritori. Dacă ne întoarcem la Delta Dunării, peisajele de vis și fauna diversifcată fac din această zonă un mic paradis, care, din păcate, nu este tocmai la îndemână pentru turistul de rând. Transportul e greoi, pentru cine vine de la o distanță mai mare și nu dispune de autoturism. Cu trenul, dacă pleci din zona Ardealului, poți să faci și 18 ore până la Tulcea, de unde iei vaporașul pentru a ajunge la destinație. Cazarea la un preț acceptabil la căsuțe, devine mai scumpă la hotel, de aceea, mulți apelează la localnici. Pentru un preț modic, ai acoperiș deasupra capului, mâncare la discreție și apă caldă. La toate astea se mai adaugă sărăcia lucie în care trăiesc majoritatea locuitorilor din Deltă. Jumatate din populație nu are un loc de muncă, sursa de venit reprezentând-o alocația Nobis Audrina copilului sau pensia bunicului. Și, așa, turismul la negru devine singura sursă de supraviețuire pentru mii de oameni care beau apă din Dunăre și vânează lebede pentru a supraviețui.

De la Deltă până pe Valea Prahovei e un drum destul de lung. Castelul Peleș, Casa Memorială George Enescu, Mânăstirea Sinaia, Cascada Urlătoare sunt câteva dintre principalele atracții ale zonei. Aici localnicii au prins simțul afacerii, negociază la sânge prețul unei nopți de cazare la negru. În majoritatea cazurilor nu mai e vorba de supraviețuire, e vorba de a stoarce cât mai mult din orice. Nu există o strategie, nu contează impresia făcută, nu contează dacă turistul mai revine la anul sau nu, banul face diferența. Silit de împrejurări, de prețuri mult prea mari în raport cu calitatea oferită, strângi din dinți și revii la anul în același online pokies loc: E rău, dar măcar știu la ce să mă aștept.

De pe Valea Prahovei, următoarea oprire e pe Litoralul Mării Negre. Hoteluri în paragină alături de hoteluri de cinci stele, plajă murdară și gălăgie. Femei frumoase, mașini de lux, oameni vai de ei care vând la marginea drumului porumb fiert și suveniruri kitchoase. Tinerii și familiștii sunt asaltați din gară de localnici care oferă cu zâmbetul pe buze camere pentru toate gusturile și toate buzunarele, toate la negru. Riscurile sunt mari, camera cu două paturi, aerisire și vedere la mare e de fapt o încăpere minusculă, cu o gaură în tavan și la 3 km de mare. Cu toate astea, hotelul de trei stele rămas așa de pe vremea comunismului e o variantă mai puțin îmbietoare. Pentru cel de cinci stele, vor avea bani turistul străin și șmecherașul de la colțul blocului. Omul care a muncit și are un ban în buzunar, preferă stațiuni din străinătate.

De la mare, în Maramureș sau în împrejurimile Sibiului. Agroturismul în România vine. Reîntoarcerea la tradiție și la simplitate l-a făcut până și pe Prințul Charles să rămână fără cuvinte în fața frumuseților virgine din zona Transilvaniei. Wild Carpathia, documentar realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley, în care declarațiile Prințului Charles sunt piatră de temelie, ar trebui să fie transformat în brand de țară. Locuitorii din această zonă știu să se promoveze, au pensiuni finanțate din fonduri europene și facturează orice serviciu.

O întâmplare citită recent în Dilema Veche, revistă de cultură și societate, e relevantă pentru turismul la negru din România. O jurnalistă, cazată la negru fără știrea ei într-un sătuc din zona Sighișoarei, totul fiind organizat de firma pentru care lucra, află că are nevoie de factură pentru decont. Gazda, mărinimoasă de felul ei, se oferă să facă rost de hârtie de la o pensiune a unei nemțoaice, pensiune aflată în apropiere. Nemțoaica e lăudată de gazdă ca fiind cea mai bună dintre toți localnicii. În momentul în carea aceasta refuză servicul, devine brusc cea mai ticăloasă persoană.

Pentru a face turism în România, ai nevoie de îndemânare. Adrenalina poate să crească periculos. Senzațiile sunt tari. Turismul la negru garantează toate astea.

Foto via Rebeccak Brown

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *